Enkät om hbt-präster i England

Eftersom det i många samfund kan föda problem för en präst eller pastor om han eller hon inte är heterosexuell, är det många kolleger som döljer sin verkliga sexuella läggning. Detta dubbelspel kan naturligtvis sägas vara oärligt, men är påtvingat dem av en heteronormativ omgivning. Detta är beklagligt av många orsaker.
  • Pastorns viktigaste arbetsredskap är den egna personligheten, och om man måste dölja en viktig del av den, betyder det att man måste jobba med sämre verktyg än andra. Vilket förstås är ett handikapp.
  • Om detta ofrivilliga dubbelspel avslöjas, kan församlingsborna bli besvikna över pastorns "oärlighet" och fråga sig vad annat i hans eller hennes budskap som inte stämde, och så komma bort från Gud. Förutom förstås att de dessutom kan få homofoba, rent av våldsamma, reaktioner.
  • Det finns ingen möjlighet att få reda på vilken präst som är homosexuell, eller ens hur många präster som är det. Därför blir de homosexuella prästerna en ansiktslös grupp som kan verka hotfull, om dess antal överdrivs, eller marginell, om antalet underdrivs.
Åtminstone på den sistnämnda punkten skall det nu bli bättring. Tyvärr är det rätt lokalt, men i alla fall.
Den brittiska organisationen Inclusive Church (IC) arbetar för att människor skall få tillgång till evangeliet, oberoende av kön, etnicitet eller sexuell läggning. IC kommer att utreda vilken sexuell läggning prästerna i Church of England har, om de är ensamstående eller har en partner, om deras partnerskap har välsignats m.m. Enkäten kommer att pågå från november 2009 ett halvt år framåt, och naturligtvis närmast försiggå i England. Ingens personliga information kommer naturligtvis att avslöjas; det skulle göra de berörda ännu mer utsatta.
Khde Giles Goddard i London är ordförande för IC. Hen säger att det behövs realistisk information om hur många hbt-präster det finns. "Det handlar om att demonstrera för folk att vi är här och att vi bör bli respekterade och erkända. Vi vill spela en full roll i kyrkans liv."
Survey set to reveal number of gay clergy in Church of England (The Guardian 10.8.09)
Inclusive Church Plans Survey of LGBT Clergy (365 Gay 10.8.09)

2 kommentarer:

Thomas Illman sa...

Hej! Våra bloggar har ju lite olika inriktning nuförtiden. Men här kommer en tänkbar koppling: Israel torde vara det enda land i Mellanöstern där hbt-personer har det ganska fritt. särskilt Tel Aviv lär vara ganska liberalt. Att hålla en gay pride-marsch i Gaza ttorde vara svårare...Hur kan det då komma sig att en gammal homofob som jag såvitt jag vet är den ende finlandssvensk som tänker stöda försvaret av Israels existens konkret genom Sar-El-programmet? Se där något att fundera på....

Kalle af sa...

Ur Mellanöstern-synvinkel har du en poäng. Tel Aviv är friare än Gaza - men också friare än Jerusalem. Ändå var det i Tel Aviv som en gaybar bombades rätt nyligen. Fast annanstans kanske det inte finns gaybarer att bomba. Se också där något att fundera på.