Biskop Vikström III!

Forskaren och utbildningplaneraren, TD Björn Vikström fick 250 röster i biskopsvalet idag 16.9 medan hans motkandidat stiftsdekanen, TD Sixten Ekstrand samlade 199 röster. Domkapitlet kontrollräknar röstsedlarna och fastställer valresultatet inkommande fredag, 18.9.
Detta meddelade domkapitlet för en stund sedan.
Det var pirrigt att sitta med vid valförrättningen, eftersom utgången var så osäker. Vikström var ju min kandidat, det torde ha kommit fram tidigare, men jag hade inte heller gråtit om Ekstrand hade blivit vald. Egentligen är detta ett gott resultat också ur den synvinkeln att båda nu kommer att arbeta på domkapitlet, Vikström som biskop och Ekstrand som dekan, biskopens högra hand.
Det fanns inga katastrofelement med idag. Bakåtsträvaren föll ju ut i första omgången, och nu stod valet mellan framåtsträvande och status quo.
Två händelser av historiskt intresse följde med valet.
För det första är det väldigt ovanligt att ha en sådan här "biskopsdynasti" i vårt land. Senast torde det ha varit när min anfader Johannes Gezelius d.ä. (1615-90), hans son Johannes Gezelius d.y. (1647-1718) och dennes son Johannes Gezelius nepos (1686-1733) var biskopar, de två äldre i Åbo och den yngste i Borgå. Och det börjar ju vara en tid sedan. Men att den bäste kandidaten är son, brorson eller sonson till en biskop, skall förstås inte hindra att man väljer honom.
För det andra torde det vara väldigt ovanligt att en biskop emeritus är med och väljer sin efterträdares efterträdare. Pensionerade präster (och biskopar) mister nämligen sin rösträtt några år efter pensioneringen. Nu har det dock gått bara tre år sedan biskop em. Erik Vikström (alltså Björns farbror) gick i pension, och därför fick han lägga sin röstsedel i urnan precis som vi andra.
Om vi ser på valet prosterivis, vann Vikström i sex av de nio prosterierna. I Korsholms prosteri (kring Vasa) var resultatet 33-29, men i de övriga fem var siffrorna helt klara; Ålands prosteri röstade rent av 36-7.
I tre av prosterierna vann däremot Ekstrand. I hans hemtrakter, Pedersöre prosteri, fick han 55 röster mot Vikströms 23, och i Närpes var resultatet 17-5 till Ekstrand. Därmed vann han Österbotten med 101-61. Helsingfors prosteri förvånar mig gång efter annan med sin konservatism. För tre år sedan var Henrik Perret den stora vinnaren där, och nu vann Ekstrand. Dock med knappast möjliga siffror, 25-24.
Konservatismen i kyrkliga val i Helsingfors torde dock ha att göra med den rätt låga kyrkotillhörigheten. Folk skriver ut sig av någon orsak och lämnar fältet fritt åt de konservativa, varpå de ojar och vojar sig över kyrkans konservatism, och ännu fler skriver ut sig. Det är en ond cirkel. Förhoppningsvis kan Björn Vikström göra åtminstone någonting för att bryta den.
Den våg av blanka röster som man befarade före valet uteblev; endast tre elektorer röstade blankt. Av de 461 röstberättigade utnyttjade 9 inte sin rösträtt, mot 10 i den första omgången.
Biskop Björn Vikström tillträder från början av november och installeras i sin tjänst på Första söndagen i advent, 29.11.09, i Borgå domkyrka.
Björn Vikström vald till biskop i Borgå stift (Kyrklig tidningstjänst 16.9.09)
Porvoon hiippakunnan piispaksi on valittu Björn Vikström (Kirkon tiedotuskeskus 16.9.09)
Biskop Björn Vikström (Kyrkpressen 16.9.09)
Kommentarer från stiftet (Kyrkpressen 16.9.09)
Vikström ny biskop (YLE 16.9.09)
"Vikström är en mänsklig biskop" (YLE 16.9.09)
Björn Vikström ny biskop (Hufvudstadsbladet 16.9.09)
Björn Vikström ny biskop (Syd-Österbotten 16.9.09)
Ekstrand fick flest röster i Sydösterbotten (Syd-Österbotten 16.9.09)

4 kommentarer:

Janette sa...

Grattis till Björn!

Herbert Lindén sa...

Bakåtsträvaren föll ut i första omgången! Jag tror att du gör dig skyldig till förtal av en broder. Men kanske det inte bekommer dig? Lite av grunderna i allmänbildning torde inte vara förbjudet på en prästerlig blogg. Eller?

Kalle af sa...

Henrik Perret är emot kvinnor som präster. Därmed godkänner han inte det nuvarande systemet utan strävar bakåt till ett tidigare system. Detta är ett fullkomligt objektivt utlåtande, och ingalunda förtal.

Schmetterling sa...

Javisst, det var en bra utgång! Grattis!!!
Och han flyttar nu tillbaka till sitt barndomshem...