Valmaskin - Vaalikone (YLE 11-15)

Inför kommunalvalet har olika media valmaskiner på nätet. Nedanstående påståenden är hämtade från YLEs valmaskin. Kandidaterna kan välja mellan olika svarsalternativ och komma med egna kommentarer. Detta är en del av mina bidrag.
Kuntavaalia odotellessa monella medialla on vaalikoneita netissä. Alla olevat väittämät ovat YLEn vaalikoneelta. Ehdokkaat voivat valita eri vaihtoehtojen välillä ja kirjoittaa omia kommenttejaan. Tässä osa omista näkökulmistani.
11. Om en förälder är hemma, ska barnen i familjen inte vara berättigade till kommunal dagvård. Jos toinen vanhemmista on kotona, perheen lapsilla ei pidä olla oikeutta kunnalliseen päivähoitoon.
helt av annan åsikt täysin eri mieltä
Det är barnet som skall ha rätt till dagvård, inte föräldern. Att vara i grupp är viktigt för barnets utveckling. Föräldrarna skall dock ha rätt att besluta om sina barns angelägenheter.
Lapsella, ei vanhemmilla, on oltava oikeus päivähoitoon. Lapsen kehitykselle on tärkeää saada toimia ryhmässä. Vanhemmilla on toki oikeus päättää lapsensa asioista.
12. Om biblioteksväsendet får mera pengar, ska pengarna i första hand användas till (välj alternativ): Jos kotikuntani kirjastotoimen määrärahoja lisätään, on varat käytettävä ennen muuta: (valitse vain yksi)
facklitteratur tietokirjallisuuteen
*skönlitteratur kaunokirjallisuuteen
musik, filmer, Internet musiikkiin, elokuviin, nettiin
ny personal kirjastonhoitajien palkkaukseen
Det är svårt att välja mellan dessa alternativ, eftersom de alla är viktiga.
Näiden vaihtoehtojen välillä on hankala valita, koska ne ovat kaikki tärkeitä.
13. Om jag måste välja mellan att minska anslagen till hälsocentralen eller till grundskolan väljer jag att minska hälsocentralens anslag, eftersom det finns privat sjukvård, men i praktiken inga privata grundskolor. Jos on pakko valita, määrärahoja on parempi leikata ennemmin terveyskeskuksen palveluista kuin peruskouluilta, sillä yksityistä sairaanhoitoa on tarjolla joka tapauksessa mutta yksityisiä peruskouluja ei käytännössä ole.
delvis av samma åsikt jokseenkin samaa mieltä
Ett val mellan två onda ting. Detta är en sista utväg. Först måste man söka efter annan finansiering.
Molempi pahempi. Tämä on viimeinen mahdollisuus. Ensin on etsittävä muita rahoituskeinoja.
14. För att min hemkommun ska få mer inkomster borde kommunen (välj de två viktigaste alternativen): Jotta kotikuntani saisi lisätuloja, on (valitse kaksi tärkeintä):
höja fastighetsskattesatsen för bostadsfastigheter korotettava asuinkiinteistöjen kiinteistöveroprosenttia
höja fastighetsskattesatsen för fritidsbostäder korotettava vapaa-ajan asuntojen kiinteistöveroprosenttia
höja serviceavgifterna korotettava palvelumaksuja
sälja egendom myytävä omaisuutta
*locka till sig företag med förmåner eller kommunalt stöd houkuteltava yrityksiä edullisin ehdoin tai kunnan tuella
*locka till sig nya välavlönade skattebetalare genom att erbjuda tomter houkuteltava uusia hyvätuloisia veronmaksajia tarjoamalla tontteja
ansöka om mer pengar av staten on anottava valtiolta lisärahaa
överväga att gå ihop med en annan eller några andra kommuner harkittava kuntaliitosta
ta i bruk nya service- eller bruksavgifter otettava käyttöön uusia palvelu- tai käyttömaksuja
Om det finns alternativ till att höja skatter och avgifter, bör de utforskas först. Servicenivån skall dock inte sänkas.
Jos verojen ja maksujen nostamiselle on vaihtoehtoja, on niitä tutkittava ensin. Palvelutasoa ei kuitenkaan pidä laskea.
15. Vilken eller vilka av följande tjänster skulle det vara bra att lägga ut på den privata sektorn, så att de inte behöver produceras enbart av kommunens eller samkommunens egen personal. (Du kan välja så många alternativ du vill, men minst ett.) Mitä seuraavista palveluista on järkevä ulkoistaa yksityisille aloille, jolloin niitä ei tarvitse tuottaa pelkästään kunnan tai kuntayhtymän itsensä palkkaaman oman henkilöstön voimin. (valitse niin monta kuin haluat, mutta ainakin yksi)
Grundskolan peruskoulu
Hälsocentralen terveyskeskus
Äldreomsorgen vanhustenhoito
Barndagvården lasten päivähoito
Kommunaltekniken kunnallistekniikka
Socialvården sosiaalihuolto
Missbrukarvården päihdehuolto
Brand- och räddningsväsendet palo- ja pelastustoimi
Planläggningen (av markanvändningen etc.) kaavoittaminen
Specialsjukvården erikoissairaanhoito
Vattenverket vesilaitos
*Inget av alternativen borde läggas ut mitään yllä luetelluista palveluista ei ole järkevä ulkoistaa
Den privata sektorn kan komma med komplement till den offentliga servicen. Det är dock kommunen som i sista hand har ansvar för att allt fungerar, och ska därför upprätthålla en tillfredsställande servicenivå också på egen hand.
Yksityinen sektori voi antaa lisän kunnallisille palveluille. Kunnalla on kuitenkin viime kädessä vastuu siitä että kaikki toimii, joten sen pitää ylläpitää asiallinen palvelutaso myös omalta osaltaan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

ååh jag har suttit och fyllt i de där samma maskinerna idag. lycka till!

Kalle af sa...

Tack det samma!