"Hedersmord" på homosexuell i Turkiet

S.k. "hedersmord" är vanliga (om än olagliga) inom vissa kulturer. Det handlar om familjemedlemmar som anses på något sätt ha besudlat familjens och familjeöverhuvudets heder. Ofta är det frågan om flickor som inte är jungfrur då de gifter sig eller som bryter med traditionen och beter sig "västerländskt" i ett land dit familjen har emigrerat. Ett i Norden känt hedersmord inträffade när den 26-åriga kurdiska kvinnan Fadime Sahindal mördades av sin far i Uppsala 2002 för att hon hade haft en svensk pojkvän.
Men det är inte bara kvinnor som är i riskzonen i patriarkala samhällen, utan alla som på något sätt lever "avvikande". Detta innefattar också homosexuella.
Den 19 juli 2008 blev den 26-årige homosexuelle fysikstuderanden och gay-aktivisten Ahmet Yildiz skjuten på öppen gata i Istanbul, och då han försökte fly i sin bil, kraschade han och dog. Han hade fått flera dödshot av familjemedlemmar, men den turkiska polisen intresserade sig inte för fallet. Hans familj vägrade begrava hans kropp, och hans pojkvän hade ingen laglig rätt till den, utan måste tvärtom fly utomlands av rädsla för sitt eget liv.
Was Ahmet Yildiz the victim of Turkey's first gay honour killing? (The Independent 19.7.08)
Istanbulissa homo-kunniamurha? (ranneliike.net från 19.7.08)
First gay "honor killing" feared in Turkey (Advocate News 21.7.08)
Man flees Turkey after "honour killing" of his gay activist boyfriend (PinkNews 21.7.08)
Ahmet Yildiz, première victime d'un crime d'honneur homophobe? (Têtu 22.7.08)
EXCLUSIVE: My boyfriend was murdered in Turkish "honour killing" (PinkNews 22.7.08)

Inga kommentarer: