Turkiet: Tilman Geske, Necati Aydin och Ugur Yüksel

Tre personer mördades brutalt 16.4.08 på ett bokförlag i staden Malatya i östra Turkiet. Attacken tros ha utförts av högerextremister som ville protestera mot att förlaget Zirve ger ut biblar och kristna böcker. De tre mördade var den 46-årige tysken Tilman Geske och de turkiska medborgarna Necati Aydin, pastor i Malatyas protestantiska församling, som är en utpost till pingstförsamlingen i Ankara, och Ugur Yüksel. Aydin och Yüksel var anställda på Zirve. De tre hittades på förlaget med ögonbindlar, bakbundna händer och avskuren hals.
En talesman för Turgut Özal-sjukhuset berättar om kirurgernas fruktlösa kamp för att rädda ett av de tre offren.
- Han hade dussintals knivsår, på låren, testiklarna och ryggen. Köttet hade skalats av hans fingrar. Det rör sig om tortyr, säger en av kirurgerna vid sjukhuset.
Även de andra två mordoffren hade torterats på liknande sätt. Tortyren uppskattas ha pågått i tre timmar.
Enligt turkisk press bar alla de fem förövare som greps på brottsplatsen ett brev på sig. I brevet stod "Vi gjorde det för vårt land. De försöker ta ifrån oss vårt land och vår religion".
Dessa mord är en del av en serie dåd som riktar sig mot kristna i Turkiet. För ett drygt år sedan sköts en katolsk präst ihjäl i sin kyrka och i januari i år dödades den armeniske förläggaren Dink, som även han gav ut böcker med kristet innehåll.
Mord på kristna i Turkiet väcker tysk vrede (Kyrkans Tidning 20.4.08)
Turkiets kristna sörjer de mördade bibelspridarna (Dagen 20.4.08)
Morden i Turkiet föregicks av grym tortyr (Dagen 20.4.08)
Nationalistisk och religiös fanatism tros ligga bakom dådet (Dagen 20.4.08)

Inga kommentarer: