Insändare om trafiken till Kungsporten

Kungsporten är säkert ett koncept med många goda sidor. Konsumenterna får många butiker nära varandra, företagen får nya, ändamålsenliga utrymmen, handeln löper och alla är glada.
Nåja, kanske inte riktigt alla. Förutom att företagen flyttar någonstans ifrån och t.ex. Borgå centrum riskerar att tömmas på affärer, har vi trafiksidan att fundera på.
Till Kungsporten går det nämligen en buss (linje 4) ungefär en gång i timmen på vardagar. För den som kommer från centrum betyder det att man har en viss tid på sig för att skaffa det man behöver, för om man missar bussen tar det plötsligt en timme längre. Irriterande. För den som kommer från ställen som Pellinge (fem bussturer till och från Borgå per vardag) eller Emsalö (tre till och fyra från) betyder det betydligt mer än irritation om bussturerna inte klaffar, för man kan bli helt strandsatt om man inte har bil eller råd med taxi. Och det är det inte alla som har, hör och häpna!
Innan Kungsporten utvidgas ytterligare, bör planerarna sätta sig ner och fundera. De skall fundera inte bara på Gamla stan och området kring torget, som riskerar mista sina affärer, utan även på att göra det möjligt att komma till och från Kungsporten med allmänna transportmedel också för andra borgåbor än de som bor i stadskärnan!
Karl af Hällström
sfp/Borgå
Insändaren publicerades i Borgåbladet 25.9.08

Inga kommentarer: