Farliga länder för kristna

Enligt en rapport från i fjol hotas över 200 miljoner kristna i 60 länder världen över av förföljelse. I våras publicerade organisationen Open Doors sin årliga lista på de femtio farligaste länderna, alltså de ställen där det är farligast att vara kristen. De flesta av länderna på listan är antingen kommunistiska eller muslimska, men också annat ryms med.
Under de sex senaste åren har listan toppats av Nordkorea, vilket kanske inte är så oväntat (vem blir inte förföljd där?). I år kom Kina med bland de tio främsta (eller värsta). Bland populära turistmål kan nämnas Maldiverna på fjärde plats och Laos på åttonde, samt Indien, Turkiet och Marocko också väl placerade. I vårt närområde hittar vi Azerbajdzjan, Tjetjenien och Vitryssland, förutom flera asiatiska tidigare sovjetrepubliker.
Nummer två på listan är Saudiarabien. Landet vill locka till sig mer turister, men är en religiös diktatur av värsta slag. Orsaken till att vi inte hör så mycket om detta är väl att landet utrikespolitiskt är västtillvänt, och västmakterna med USA i spetsen vill inte stöta sig med det wahhabitiska kungahuset.
Men en turist som kommer till Saudiarabien granskas i tullen för att säkert inte smuggla in någonting förbjudet, t.ex. narkotika, vapen, pornografi - eller kristna eller judiska symboler såsom halssmycken. Jag har i många år haft ett guldkrucifix om halsen; senast jag hade det av mig var för några veckor sedan vid en röntgenundersökning, och därförinnan år 2003 när jag låg på sjukhus. Om jag ville resa till Saudiarabien (vilket inte är aktuellt!) skulle jag vara tvungen att lämna mitt halsband hemma - eller i tullen.
Men det är förstås bara en symbolisk förnedring, och inget - inget! - mot vad saudiska kristna måste gå igenom.
Listan ser ut så här:
Nordkorea
Saudiarabien
Iran
Maldiverna
Bhutan
Jemen
Afghanistan
Laos
Uzbekistan
Kina
Eritrea
Somalia
Turkmenistan
Komorerna
Pakistan
Qatar
Vietnam
Tjetjenien (Ryssland)
Egypten
Zanzibar (Tanzania)
Irak
Azerbajdzjan
Libyen
Mauretanien
Myanmar (f.d. Burma)
Sudan - norra delarna
Oman
Kuba
Brunei
Indien
Algeriet
Nigeria - norra delarna
Djibouti
Turkiet
Kuwait
Sri Lanka
Tadzhikistan
Förenade Arabemiraterna
Jordanien
Marocko
Vitryssland
de palestinska områdena
Etiopien
Syrien
Bahrain
Tunisien
Indonesien
Bangladesh
Kenya - nordöstra delarna
Colombia - konfliktområden
Över 200 miljoner kristna förföljs (Kyrkpressen 7.8.07)
Saudi-Arabien vil konfiskere kors og davidsstjerner (Kristeligt Dagblad 13.8.07)
Bishop warns of no-go zones for Christians (Religious Intelligence 21.4.08)
50 steder kristne IKKE skal besøge (Kristeligt Dagblad 28.4.08)

Inga kommentarer: