Blivande S:t Newman ombegravs utan livskamrat

John Henry Newman (1801-90) är en av de viktigaste konvertiterna från anglikanismen till katolicismen. Han prästvigdes inom Church of England 1824, var med och grundade den högkyrkliga Oxfordrörelsen 1829 och skrev psalmen "Lead, Kindly Light" fyra år senare. Den är nummer 414 i den finlandssvenska psalmboken med texten "Led, milda ljus".
Oxfordrörelsen var dock inte tillräckligt katolsk för Newman. År 1845 trädde han in i den romersk-katolska kyrkan och blev prästvigd. År 1879 utnämndes han till kardinal, vilket är ytterst ovanligt för en enkel präst (till skillnad från t.ex. en biskop).
Newmans närmaste personliga förhållande var med prästen Ambrose St. John, som konverterade vid samma tid som Newman och bodde med honom från 1843. Newman levde ogift hela sitt liv och det finns inget som säger att förhållandet mellan de två katolska prästerna (som ju förväntades leva i celibat) var sexuellt, men den djupa kärleken dem emellan kommer fram ur Newmans ord när han sörjde St. Johns död 1875:
"I have ever thought no bereavement was equal to that of a husband's or a wife's, but I feel it difficult to believe that any can be greater, or any one's sorrow greater, than mine."
Efter sin död femton år senare lades han, på egen begäran, i samma grav som St. John.
År 1991 fick han titeln venerabilis av Vatikanen. Detta är ett steg i kanoniseringsprocessen; följande är att han (efter ett dokumenterat under) blir saligförklarad, och därefter (efter ytterligare ett under) helgonförklaras. Det första av de två undren sägs redan ha ägt rum, så saligförklaringen är antagligen bara en tidsfråga. Som ett led i denna process kommer kardinal Newmans kropp att flyttas från den grav där den nu ligger (tillsammans med St. John) till en enkel marmorsarkofag.
Många frågar sig nu om beslutet att flytta Newmans kvarlevor är påverkat av det faktum att han nu ligger bredvid sin livskamrat, vilket Vatikanen kan se som genant. I vilket fall som helst bortser beslutet från det som Newman själv kallade "my last, my imperative will" att ligga bredvid St. John, trots att flyttandet av kvarlevorna efter båda männen knappast kan vara svårare än att flytta bara den ene.
Victorian cleric put on path to sainthood (The Sunday Times 20.4.08)
Cardinal Newman to be reinterred in preparation for sainthood (The Times 15.7.08)
Vatican orders Cardinal Newman to be parted from priest friend in shared grave (The Telegraph 21.7.08)
Cardinal's same-sex resting place upsets Vatican saint makers (PinkNews 21.7.08)
Katolisen kirkon homofobian uusia käänteitä (ranneliike.net från 22.7.08)
Exhuming Newman (The Daily Dish 4.8.08)
Unelected office clerk gives Benny a straight John Henry (Of course, I could be wrong... 12.8.08)
British government gives OK to move body of Cardinal Newman (ENI 13.8.08)
Moving Cardinal Newman's body 'moral vandalism', says gay activist (ENI 18.8.08)
‘Rest in Peace’ does not apply to Catholic Cardinals, it seems (Gay Activist 20.8.08)
Anger at removal of Newman’s remains (Church Times 7588 [22.8.08])
An old sod has the last laugh (Of course, I could be wrong... 22.8.08)
Kuuluisa kardinaali haudataan uudelleen - homoaktivistit vastustavat (Kotimaa 23.8.08)

Inga kommentarer: