Avvisade från hustruns och moderns dödsbädd

Janice Langbehn och Lisa Pond bodde i Olympia, Washington (staten Washington i nordvästra USA, alltså). De hade levat tillsammans i 18 år och hade tre barn. Hela familjen skulle semestra tillsammans år 2007 och ta en kryssning i Florida, men just innan fartyget skulle lägga ut, kollapsade den dittills friska 39-åringen Pond och fördes till Jackson Memorial Hospital i Miami.
Langbehn och barnen följde naturligtvis efter ambulansen, men när de kom fram till sjukhuset fick de inte ge information om Ponds sjukdomshistoria, utan fick ett kallt meddelande om att de inte ansågs vara Ponds anhöriga enligt lagen i Florida. Efter en lång väntan berättade en läkare för Langbehn att hoppet var ute. Det tog åtta timmar och hjälp från en katolsk (!) präst innan familjen fick träffa den döende.
Efter hennes död begärde Langbehn att få dödsattesten för att kunna ordna sådant som skulle ordnas, men också då vägrade både delstaten Florida och staden Miami att lämna ut papperet i fråga.
Nu drar hon alla inblandade inför rätta, därtill hjälpt av en hbt-organisation för juridisk hjälp, Lambda Legal.
Visserligen är amerikanerna ivriga på det där med rättsprocesser, som det verkar - men skulle inte du göra det samma, efter en sådan behandling? Vad spelar den sexuella läggningen för roll i ett sådant fall? Att avvisa någon från sin hustrus och sin mors dödsbädd (oberoende av juridik eller genetik) är ju helt enkelt omänskligt!
Family Denied Visitation (Lambda Legal, odaterad)
Hospital Sued After Dying Lesbian's Partner Denied Access To Her (365gay 24.6.08)
Lambda Legal Sues Florida Hospital for Mistreatment of Deceased Lesbian’s Family (Lambda Legal 25.6.08)

Inga kommentarer: