Omskrivning, inte utskrivning

Det är rätt många som har hört av sig till mig med åsikten att de p.g.a. stridigheterna mellan oss präster inte längre vill höra till den församling där de bor. Eftersom man inte kan höra till någon annan församling inom vår kyrka än den där man bor, ser de ingen annan möjlighet än att skriva ut sig ur kyrkan helt och hållet.
Men det finns faktiskt ett alternativ till att skriva ut sig ur kyrkan om man inte vill höra till t.ex. en viss svensk församling, nämligen att skriva in sig i den finska församlingen i stället. Man bor ju också på dess område. Man kan gå upp till deras kansli och fylla i ett papper, så är det gjort. Eller ring dem - det går säkert att sköta per post också.
Detta fungerar förstås endast på tvåspråkiga orter.
Detta skall inte tolkas som att jag uppmanar någon att göra så här, utan jag vill informera om den här möjligheten för att minska antalet "onödiga" utskrivningar ur kyrkan.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Sorgligt hur du blivit behandlad av en ämbetsbroder. Själv skrev jag IN mig i kyrkan (I Pedersöre) för cirka åtta är sedan efter att länge ha stått utanför.
Det är "lättare" att vara medlem av kyrkan och bejaka dess gemenskap och det goda kyrkan gör - ju fler präster av din sort vi har. Fler med ditt kurage och din integritet skulle behövas. Du har mina sympatier.
Att skriva ut sig ur din församling på grund av Halvar Sandell kan ju tyvärr få motsatt effekt än det man vill markera och arbeta för med en sådan protest. Alla progressiva krafter behövs i kyrkan.
Vi skall inte glömma att församlingsmedlemmarna ju faktiskt kan och får påverka i kyrkliga val.

Anonym sa...

Saken är ju den att man vill vara med i den församling som man lever med och firar gudstjänst med....inte nån i finland, vad för medlemskap är det? inte är man MED där när man bor här.

Kalle af sa...

Tom W:
Tack ska du ha!

Nineve:
Nu undrar jag om du inte har missförstått situationen lite.
Det är sant att den andliga gemenskapen, gudstjänstgemenskapen, är det viktigaste. Man hör till gemenskapen där man känner sig hemma, så är det ju.
Men vad gäller medlemskap i församlingarna inom den Evangelísk-lutherska kyrkan i Finland, så råder den s.k. parokialprincipen, nämligen att medlemskapet bestäms av boningsorten.
På de flesta ställen i Finland finns det en församling; i större städer finns oftast flera; på tvåspråkiga orter finns det dessutom ofta både finsk- och svenskspråkiga församlingar.
Och det var det jag syftade på när jag kastade fram möjlighet att byta från svensk till finsk församling - inte att byta från Sverige till Finland, utan att byta på en och samma ort i Finland, utan att flytta.
Sverige har jag inte nämnt med ett ord i detta inlägg.

Eller är du omedveten om att ca 6 % av finländarna (300.000 personer) är finlandssvenskar och att ett av kyrkans nio stift (Borgå stift) är svenskspråkigt med ett åttiotal församlingar? Om du är det, är du bara en i raden av (på denna punkt) okunniga rikssvenskar...

Anonym sa...

Hej!

Ja, det har jag gjort redan på hösten inför församlingsvalet. Skrev ut mig ur Markus, in mig i Malmin seurakunta. Långt före detta nattvardsbråk.

I den församling dit jag nu hör finns det invalda i församlingsrådet många som hör till www.tulkaakaikki.fi (Kom Alla) och de är inte emot kvinnor som präster. "Nice Pappi"... står det visst på någon klurig skjorta :)

Mamman med Björninnehjärta