Läst: Riddarna på Rhodos

Bo Giertz: Riddarna på Rhodos. Roman. Församlingsförlaget (1972) 2003. Pocket, 282 s.
Biskop Bo Giertz berättar historien om hur Rhodos år 1522 gick förlorat för kristenheten, då den unge sultanen Soliman (som Giertz kallar honom) belägrar och besegrar johanniterriddarna, som har sitt högkvarter på ön. Det är tydligt att författaren har gjort omfattande historisk forskning om sitt ämne, för detaljerna är, vad jag kan bedöma, korrekta. Han har dock lyckats blåsa liv i arkivens döda namn och ger en skildring av hjältemod och förräderi, sjukdom, lidande och död, men också ett hopp och en tro som bär genom döden.
Giertz är som skönlitterär författare säkert mest känd för sin utmärkta roman Stengrunden. I Riddarna på Rhodos når han inte riktigt upp till samma nivå. Detta hindrar dock inte att också denna bok är underhållande och tankeväckande.

7 kommentarer:

Anonym sa...

DEt har gjorts film på Giertz' roman STengrunden. DVDn kan beställas här.

Kommentarer om filmen?

Anonym sa...

Jag har inte sett filmen, men boken hör till dem som jag läst flera gånger. Med tanke på att jag har så stora mängder olästa böcker på min önskelista är det anmärkningsvärt. Särskilt präster borde, enligt min mening, regelbundet läsa Stengrunden. Den sätter oss på plats. :-)

Riddarna på Rhodos har jag faktiskt inte läst. Efter Kalles recension har den också hamnat på listan över böcker som bör läsas. :-)

För den som är intresserad av riddare tror jag mig ha ett tips: "William Marshal eller Den bäste riddaren i världen" av Georges Duby.

Jag skriver "tror jag", för jag har inte hunnit läsa den än. Men den ser intressant ut.

Kalle af sa...

Jag håller helt med Caye angående prästers läsande av Stengrunden.

Filmen har inte jag heller sett. Jo, på sätt och vis - jag såg den på SLEF:s bokbord på terminssamlingen här i Borgå för ett par veckor sedan. Då köpte jag Riddarna på Rhodos. Filmen var dock avskräckande dyr - hela 40 €! Det har väl sina randiga skäl, men jag avstod i alla fall.

Kanske församlingen skaffar den i något skede. Få se.

Anonym sa...

Jag fick DVD via länken ovan. Det stannade på 37,84 € inkl. bankavgift.

Kalle af sa...

Dyrt är det ändå, tycker jag.

Men berätta gärna vad du tyckte om filmen!

Anonym sa...

Förväntningarna var minsann uppskruvade eftersom jag alltid hör predikanter hänvisa till "Stengrunden ..."

Liksom med Lutherfilmen fick jag känslan av att den kunde börja just då den slutade ...

Ska nog se den en gång till och återkomma.

Anonym sa...

Riddarna på Rhodos är en bra bok, en klassiker väl värd att rekommendera. Då man inom kristenheten är oense och slåss sinsemellan kan de gå just så som boken berättar.