Uppdateringar

Sex av de sju partierna i den svenska riksdagen är för könsneutralt äktenskap, berättade jag i ett inlägg 15.7.07. Denna information hittade jag i Kyrkans tidning (KT), som nu (1.8.07) kan berätta att inte bara partierna utan också en majoritet av riksdagsledamöterna (287 av 349) och ministrarna (18 av 22) är för.
Inga begravningar på lördagar?!? rubricerade jag ett inlägg 26.7.07. Där refererade jag en KT-artikel som berättade att en cancersjuk person hade förvägrats möjligheten att få bli jordfäst på en lördag. Jag reagerade med en känsla av absurditet och undrade vad en sådan inställning kan bero på. Kulturchocken till oss i Finland är åtminstone total, eftersom de flesta jordfästningarna hos oss uttryckligen hålls på lördagar. Ingen kollega i den västra systerkyrkan har ännu kommenterat, men det kanske kommer.
Nu kan KT rapportera att Cancersjuk vann strid om sin egen begravning (1.8.07). Norrfjärdens församling utanför Piteå har ändrat sig med hänvisning till uppmärksamheten i media. Alltså inte med hänvisning till rättvisa eller kärlek till nästan eller så, utan med hänvisning till att kyrkans image tar skada. Lite platt, kanske? Fast beslutet i sig är väl det rätta.
Piteåtidningen:
Dödssjuk vägras lördagsbegravning (26.7.07)
Omöjligt att bryta policyn (26.7.07)
Den cancersjuke vann sin sista strid (27.7.07)
27.7.07 bloggade jag om Biskopar och hbt, och skrev bl.a. om de två anglikanska biskopar som ser de översvämningar som drabbade England vid den tiden som Guds straff för att nationen har gett ökade rättigheter åt homosexuella. Men det finns ju vettiga människor i Storbritannien också. Canon Paul Williams, kyrkoherde i Tewkesbury, är ett exempel. Enligt ENI (24.7.07) ser han Guds kärlek, inte hans vrede, i att människor kommer varandra nära och räcker varann en hjälpande hand mitt i katastrofen.
Fast Williams är ju inte biskop, förstås...
Ytterligare en biskop som kunde ha kommit med är the Rt. Rev. Anthony Priddis, som är biskop i Hereford stift inom Church of England; stiftet ligger på bägge sidor om gränsen mellan England och Wales. Det var meningen att biskop Priddis i juli 2006 skulle bekräfta anställningen av en viss John Reaney som ungdomsarbetsledare på stiftsnivå efter att en anställningskommitté hade förordat honom. Biskopen vägrade dock efter vad Reaney upplevde som en förödmjukande intervju där intima frågor behandlades. Motivet var att Reaney är homosexuell.
Reaney tog fallet till en arbetsdomstol och vann. Domstolen ansåg att biskopen kränkte Reaney genom frågor om framtida förhållanden. Han borde vid anställningssituationen endast ha uppehållit sig vid Reaneys aktuella livssituation - och vid den aktuella tidpunkten levde Reaney ensam.
Röster höjs nu som kräver biskopens avgång.
Kyrkoordnaren och Wikipedia står till tjänst med länkar. En lustig liten tilläggsinformation kommer PinkNews med i artikeln The tribunal bishop and his gay organist (19.7.07).

Inga kommentarer: