Nya attacker på en ny blogg

En ny fundamentalistblogg har uppenbarat sig på bloggen.fi. Det är min f.d. ämbetsbroder Johan Lumme - som (naturligtvis) blev av med prästämbetet när han skrev ut sig ur kyrkan för att gå med i en luthersk friförsamling utan kvinnliga präster - och hans hustru som skriver. Redan i det första inlägget är jag i deras tänder:
Ett fenomen i den yttersta tiden - och vi kommer den närmare för var sekund - är att gränserna mellan rätt och fel suddas ut. En präst i detta forum försvarar de homosexuellas leverne.
Vad är nästa steg? Det finns ingen gräns för vilka perversioner en präst kan försvara, när han en gång hamnat på det sluttande planet. Utan Skriften kan en präst begå vilka skändligheter som helst i Guds namn.
Det är viktigt att säga ifrån klart och tydligt: homosexuellt leverne är ett Guds straff för avgudadyrkan. De "insiktsfulla" som hyser "förståelse" för snusket skriver Paulus om i Romarbrevets första kapitel: "De påstod att de var visa, men de blev dårar. De bytte ut den odödlige Gudens härlighet mot bilder av dödliga människor, av fåglar, fyrfotadjur och kräldjur. Därför utlämnade Gud dem så att de följde sina egna begär och bedrev allt slags otukt och förnedrade sina kroppar."
I kommentarerna reagerar många normalt funtade människor på detta. Lumme svarar bl.a.:
Vi skall förlåta och förstå så långt det är möjligt, tyda och tolka allt till det bästa och leta efter förmildrande omständigheter. Men Jesus säger också: "Synda inte härefter!" En präst som offentligt gått ed på att följa Bibelns ord, men sedan försvarar homosexualitet, är en sådan oförbätterlig syndare. Honom skall man tillrättavisa strängt och han bör avsättas från sitt ämbete.
och
Det är inte personen jag "föraktar", utan saken, det att en präst lånar sig till en skändlig förfalskning av Guds Ord och spottar på det heliga löfte han i prästeden avlagt inför Gud och mänskor. Sådant är fruktansvärt.
och
Det jag reagerade mot var att man begår en högtidlig ed inför Gud och mänskor att i allt hålla sig till Bibelns ord - och sedan utan att skämmas predikar att Bibeln har fel och är föråldrad! Det är inte att följa sin övertygelse, det är sälja sin själ för en rundkrage.
Intressanta påståenden, på min ära! Pauluscitatet i själva inlägget missar målet så det brakar. Det siktar ju på mig - en vis som blir en dåre - och dårskapen kan eventuellt leda till avgudadyrkan. Jag anser att det inte har gjort det i mitt fall, men Lumme kan vara av annan åsikt. Att sagda avgudadyrkan i mitt fall skulle ha lett till att jag nu är en bög, såsom inlägget antyder, stämmer dock inte; beklagar!
Och så kan man förstås fråga sig om det är en generell regel att avgudadyrkan leder till homosexualitet och att homosexualitet uppstår genom avgudadyrkan.
Vidare tyckte jag att det där med att jag skulle ha sålt min själ för en rundkrage var lite speciellt. Om jag har begått tjänstefel av samvetsskäl (alltså p.g.a. irrlärighet), så har jag väl närmast sålt min rundkrage för att vinna min själ? Jag förstår alltså inte riktigt vad Lumme menar.
Det prästlöfte (inte längre prästed) som jag har avlagt lyder:
Jag N.N. lovar inför Gud den allvetande, att jag vid utövandet av prästämbetet, som jag nu står redo att motta, vill hålla mig till Guds heliga ord och den evangelisk-lutherska kyrkans därpå grundade bekännelse. Jag skall inte offentligt förkunna eller utsprida eller hemligt främja eller hylla läror som strider däremot. Jag vill även rätt förkunna Guds ord och förvalta de heliga sakramenten enligt Kristi instiftelse. Jag vill efterleva kyrkans lag och ordning samt villigt tjäna församlingen och ordets åhörare. Allt detta vill jag efterkomma, så att jag kan svara därför inför Gud och människor. Härtill förhjälpe mig Gud. (Kyrkoordningen 5 kap 6§)
Nu vill Lumme alltså att jag skall göra honom sällskap bland dem som har blivit avsatta från prästämbetet. Jag anser att jag har följt mitt löfte; mitt samvete är rent på den punkten.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jag beundrar dig Kalle. Det är stort att du står vid dina ord. Du är en bra man!

Anonym sa...

Jag är uppriktigt glad att du finns!

Anonym sa...

Om jag får ta själv fram några verser ur Paulus brev till romarna, näml. dessa: "... Salig den som inte behöver döma sig själv för det val han träffar. Men den som äter (Riv inte ner Guds verk för matens skull) fast han hyser betänkligheter är dömd därför att han inte handlar i tro. Allt som inte sker i tro är synd."
Här handlar det ju bara inte om mat, utan om själva tron - maten som en renhetsföreskrift bland judarna blev den springande punkten för den radikala belysningen av Guds väsentliga plan med oss.

Anonym sa...

Det är bra att du finns. Såna där bloggar orkar man inte ens läsa.

Anonym sa...

Du vet var du har mig. :-)

Anonym sa...

Du e en riktig kompis, Kalle!

Anonym sa...

Att du irriterar allamöjliga bibelvrängare visar ju att du gör ett viktigt jobb. Fortsätt vara ett ljus i mörkret.

Anonym sa...

Du gör ett bra jobb Kalle, håll huvudet högt. Jag är tydligen en sån här "feminist" som har svårt att förstå varför jag måste stå i min mans skugga o dyrka fotsulorna på honom. Dessutom är vi ogifta, ve o öde.

Anonym sa...

Here we go again....

Kalle af sa...

Kati, UMW, Anne, L8:
Tack ska ni ha!

Martin, L&M:
Så är det.

A:
Det är jag glad för!

Krister:
Försöker...

My:
Ack! O ve! Fasa! ;-)

Anonym sa...

Lumme skriver att "en präst i detta forum försvarar de homosexuellas leverne" och han syftar tydligen på dig Kalle. Jag skulle gärna vilja skriva några saker till Lumme om han läser här:
1. Homosexualitet innebär att man blir kär i och älskar en person av samma kön. Vad är det som är fel med att tycka om någon?
2. Heterosexualitet innebär att man blir kär i och älskar en person av motsatt kön.
3. En LITEN del av livet är den sexuella biten, det gäller för båda grupperna.
4. Du förfasar dig över homosexuellas perversioner, skändligheter och snusk.
5. Du förfasar dig INTE över heterosexuellas perversioner, skändligheter och snusk.
6. Tror du att alla heterosexuella utövar sex endast i missionärsställning en gång i veckan? Om du inte är medveten om vad som förekommer så ta och titta på några porrfilmer så får du se vilka perversioner, skändligheter och snusk som kan utövas mellan kvinna och man. Är sånt försvarbart enligt dig?
7. Tror du att det enda homosexuella håller på med är sex? Har de inga jobb att sköta, behöver de inte tex laga mat, städa, tvätta och diska som alla andra människor? Har de inga fritidsintressen som att tex resa, träffa släktingar eller plocka svamp? Du fördömer homosexuellas leverne därför att du antagligen föreställer dig att hela deras liv går ut på att ha sex, men homosexuella är faktiskt helt normala människor med ett helt normalt leverne.
8. Gällande hur var och en utövar sin mänskliga sexuella drift så kan heterosexuella vara minst lika "snuskiga och perversa" som homosexuella.
9 Att älska någon kan väl ALDRIG vara fel, inte ens enligt Bibeln.
10. För övrigt tycker jag att benämningen "homosexuella" är missvisande genom att det fokuserar på bara en liten del av personligheten, den sexuella.

För att sammanfatta det hela: Om du fördömer homosexuellas dagliga leverna så borde du också fördöma alla andras dagliga leverne. (Därför att det är likadant.) Om du fördömer det som du anser som "snuskigt sex" så borde du fördöma även många heterosexuellas sexuella aktiviteter. Vem är du att veta vad den eller den gör i sängen, vem är du att avgöra vad som är snuskigt och vem är du att fördöma en präst för att han försvarar människor som älskar varandra? Långt viktigare än att fördöma homosexuella som lever i kärlek med varann borde vara att fördöma folk som utsätter barn och andra för sexuella övergrepp och våldtäkter. Eller är det okej bara de är av motsatt kön?

Anonym sa...

Fortsätt ditt arbete och skit i insnöade människor!