Kina: Präster arresterade

Spänningarna ökar mellan den statskontrollerade och den påvetrogna katolska kyrkan i Kina, som sammanlagt har ca. tolv miljoner medlemmar. Fyra katolska präster har gripits i provinsen Heibei i norra Kina sedan de vägrat acceptera statens kontroll över kyrkan. Tre av dem (Liang Aijun, 35, Wang Zhong, 41 och Gao Jinbao, 34) greps 24.7.07, medan den fjärde (eller första), Cui Tai, 50, greps tidigare i juli månad. Det är oklart vad, om något, som de anklagas för.
Nu är fem biskopar och femton präster eller lekmän från den underjordiska katolska kyrkan i fängelse, medan många andra är i husarrest eller hålls under uppsikt.
Påven Benedikt XVI har förklarat att kyrkan måste få sköta sina egna angelägenheter, inklusive utnämning av biskopar. Kommunistregimen har ofta avvisat sådana krav som inblandning i "interna angelägenheter".
De gripna prästerna har vägrat gå in i Katolska patriotiska förbundet, det statskontrollerade organ som försöker övervaka kyrkornas aktiviteter.
Washington Post:
China detains three underground priests, group says (29.7.07)
Report: China Detains 4 Priests (29.7.07)
Dagen:
Katolska präster gripna i Kina (29.7.07)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, i Skövde såg vi en film, från Ljus i Öster, som visade kineser, hur de får lida för sin tro. En kines sa, att han undrade hur han skulle orka när han blev fängslad och torterad för elfte gången. Det är ett högt pris att betala. Det här är ju ingenting ovanligt bland våra bröder i Kina.

Anonym sa...

Tack för att du gör oss uppmärksamma på situationen i Kina! Jag har en längre tid förundrats över våra myndigheters totala tystnad när det gäller de upprepade brotten mot de mänskliga rättigheterna i Kina. (Detta gäller förstås inte bara de finländska myndigheterna utan vad jag vet om har INGEN regering krävt att Kina upphör med dessa överrtramp.) Beror detta på okunskap eller helt enkelt bara på feghet - att ingen vågar säga ifrån när det gäller den ekonomiska supermakten Kina?

Jag tycker att detta är rent ut sagt horribelt. Att ingen vill/vågar ta tag i detta. I stället ska alla länder och "hela världens ungdom" som det så fint heter, delta i OS i Kina om ca ett år. Detta kommer, ännu mera än den totala tystnad som nu råder, att bekräfta för den kinesiska politiska ledningen att omvärlden accepterar att Kina får ta hand om sina "interna angelägenheter" så som man själv finner det bäst - oberoende av vad de mänskliga rättigheterna kräver.

För några tiotal år sedan var det mera regel än undantag att vissa länder - för att den politiska ledningen i ifrågavarande länder ogillade det politiska system som värdlandet hyllade - bojkottade de olympiska spelen. Huruvida detta var särskilt lyckat kan förvisso debatteras i det oändliga, men frågan är ifall inte det nu på allvar borde diskuteras om Finland överhuvudtaget borde delta i OS i Kina. För det är nog ett faktum att den kinesiska ledningen betraktar OS i Peking som omvärldens slutgiltiga accepterande av de metoder den politiska ledningen i landet använder för att tysta oppositionen.