Johanniteralliansen

Till Johanniterordnarna räknas den katolska grenen, "Suveräna militära Malteserorden" (SMOM), och de fyra icke-katolska (evangeliska eller protestantiska) Johanniterordnarna inom Johanniteralliansen (se inlägget Legitima och "falska" ordnar). Medlemmarna av de katolska ordnarna kallas vanligen Malteserriddare, de icke-katolska Johanniterriddare. När man talar om johanniter och malteser tillsammans, används ibland begreppet "Johannesordnar".
De fyra icke-katolska Johanniterordnarna är förenade med varandra i den internationella Johanniteralliansen (The Alliance of the Orders of St. John) som har sitt sekretariat i Basel i Schweiz. De är Balliet Brandenburg, Johanniterorden i Sverige, Johanniter Orde in Nederland och The Most Venerable Order of St. John (Storbritannien). Som fullvärdiga medlemmar i Johanniteralliansen ingår även de icke-tyska kommanderierna i Balliet Brandenburg, nämligen Johanniter Ridderskapet i Finland samt kommanderierna i Frankrike, Schweiz, Ungern och Österrike.
Johannesordnarna utövar sin karitativa hjälpverksamhet överallt i världen genom delvis mycket stora hjälporganisationer. De mest omfattande i Europa är Johanniter-Unfall-Hilfe (underställd den tyska Johanniterorden), St. John Ambulance (under The Venerable Order of St. John i Storbritannien) samt Malteser International (under SMOM).
Alliansen har till syfte att sprida kunskap om johanniternas avsikt och den organisation och aktivitet som finns inom Alliansen själv och bland dess medlemsordnar. Detta gör förstås att aktiviteten bättre kan koordineras. Tillsammans med Malteserorden bevakar Alliansen förekomsten av icke erkända ordnar och motarbetar - om nödvändigt - de negativa effekterna av en förväxling med dessa "falska ordnar".
Utöver detta har Alliansen och Malteserorden ett gemensamt organ för skydd av sina emblem (Joint Commission of Emblem Protection) för att motverka icke auktoriserad användning av namnet och det åttauddiga korset, vilka är upphovsrättsligt skyddade.

Inga kommentarer: