Biskopen sade "tja" om Silfverbergs predikan

Pastor Peter Silfverberg i Karleby predikade 1.2.09 mot homosexualiteten i en gudstjänst som också sändes i lokalradion. För detta blev han anmäld till domkapitlet, som överlät ärendet åt biskop Gustav Björkstrand. Jag har bloggat om detta 10.2, 9.3, 13.3 och 17.3.09; i det sistnämnda inlägget publicerade jag ett utdrag ur den aktuella predikan.
Igår, 14.4.09, kom så biskopens beslut i frågan. Han frikänner Silfverberg, men kommer ändå med några randanmärkningar.
Vad klagan beträffar konstaterar jag [alltså biskopen] att de formuleringar som finns i predikan inte uppfyller strafflagens kriterier för brott när det gäller hets mot folkgrupp. Det som kan prövas är om predikan står i överensstämmelse med bibelns ord och vår kyrkas lära. Klagan ger snarare anledning till pastorala anvisningar än till en direkt anmärkning. [...]
Det finns skäl för alla präster i vårt stift att komma ihåg att de homosexuella har varit en starkt fördömd grupp ända fram till vår tid. Detta bör beaktas i all tjänsteutövning och förkunnelse. En betydligt större uppmärksamhet kunde i förkunnelsen riktas mot de former av kärlekslöshet som uppträder i vår tid i form av girighet, själviskhet, okänslighet inför lidandet, våld och förtryck i parförhållanden samt utsugning och förstöring av naturens resurser. Men framför allt är kyrkan satt att predika förlåtelse, hopp och framtidstro.
Silfverberg har alltså inte gjort någonting olagligt, men hans teologi kan ifrågasättas och han har handlat klumpigt, för att tolka det biskopen skriver. OK, det ska jag väl kunna leva med.
Media:
Inga åtgärder mot Silfverberg (Kyrkpressen 14.4.09)
Silfverberg får ingen anmärkning av biskopen för homouttalanden (Vasabladet och Österbottens Tidning 14.4.09)
Inte den värsta av synder (ledare i Österbottens Tidning 15.4.09)

Inga kommentarer: