Frågespalten XXXVI: Mitra

Det kom en fråga till Fråga prästen:
jag behöver hjälp. det står ingenting på internet om Mitran. jag behöver veta vad den är gjord av och vad den har för historia bakom sig.
Elin
Ordet "mitra" är grekiska och betyder huvudband eller turban.

En mitra är en (liturgisk) huvudbonad som i huvudsak bärs av biskopar som symbol för deras ämbete. Den har rötter i den judiska översteprästens turban (se 2Mos 30:27-31), men härstammar närmast från bysantiska ämbetsmäns huvudbonader. I väst kom biskopsmitran i bruk omkring år 1000.
Efter reformationen försvann mitran i Norden, liksom många andra liturgiska kläder och annat som ansågs vara "katolskt". På senare år har den dock börjat återvända. Den förre biskopen i Borgå, Erik Vikström, tog sin mitra i bruk för bara några år sedan.
Mitrans spetsiga form gör den till en symbol för de eldslågor som vid den första kristna pingsten stannade över apostlarnas huvuden. Den är alltså ett tecken på biskoparnas apostoliska uppgift att råda och stödja i kyrkan.
Från mitran hänger två band (infulae) ner på ryggen. Dessa var från början knytband, men idag har de endast en dekorativ funktion.

Mitran är oftast gjord av linne eller silke.

Mer information hittar du bl.a. på Wikipedia. Den engelska artikeln är utförlig, men också de franska och tyska artiklarna är informativa. Den svenska artikeln är rätt kortfattad.

Inga kommentarer: