Lesbisk präst ur garderoben

I ett TV-program (Inhimillinen tekijä, ung. "Den mänskliga faktorn") 8.4.09 kom pastor Laura Mäntylä ur garderoben. Hon arbetar i Korson seurakunta i Vanda, men är f.n. tjänstledig. Jag önskar henne lycka och välsignelse - och framför allt styrka att möta den kritik som hon kommer att stöta på.
Hennes biskop, Eero Huovinen i Helsingfors stift, har kommit med ett pressmeddelande (suomeksi tässä), där han skriver bl.a. följande:
I de kristna kyrkornas tjänst har det genom tiderna funnits präster med homosexuell läggning. En utomstående har svårt att säga när det finns orsak för en präst att offentligt tala om privata angelägenheter. Ibland kan en präst mötas av så oskälig kritik att han eller hon öppet måste försvara sig för att bli accepterad.
Å andra sidan kan offentligheten vara obarmhärtig. Detta finns det exempel på både från politiken och kyrkan. Sexualiteten är en så stark kraft att den lätt döljer andra saker.
I den lutherska och i andra kristna kyrkor finns det skarpt motsatta åsikter om homosexuellt beteende. Jag hoppas att vi kristna skulle lyckas respektera varandra bättre. Det finns mera som förenar oss, än som skiljer oss åt.
Tack för det! Det kan man hålla med om.
Det är förresten inte bara i Finland som det rör på sig. Fader Robert Thomas i Alaska, USA, kom ut på långfredagen i ett inlägg på sin blogg. Strongt gjort!

1 kommentar: