Silfverbergs predikan i media

För en månad sedan bloggade jag om en homofientlig predikan som pastor Peter Silfverberg enligt uppgift höll i Karleby 1.2.09.
Medlemmar av den icke-konservativa gruppen "Alla gemensamt", av vilka en del är förtroendevalda i församlingen, publicerade 6.3.09 en insändare om händelsen i Österbottens Tidning. De har godhetsfullt gett mig tillstånd att publicera den här, så att också andra än ÖT:s läsare ska kunna ta del av den.
I Finlands evangelisk-lutherska kyrkas [borde vara: Evangelisk-lutherska kyrkans i Finland] teologiska linje ingår inget fördömande av homosexualitet även om kyrkan traditionellt har fortsatt att betona stödet till det traditionella äktenskapet. Frågan om bland annat välsignelse av registrerade partnerskap diskuteras på olika nivåer och det finns olika åsikter om hur kyrkan ska ställa sig till en eventuell välsignelseakt.
För två år sedan förkastade Borgå domkapitel ett klagomål mot kaplanerna Karl af Hällström och Tomas Ray. De hade i sin ämbetsutövning ställt sig positiva till kyrklig välsignelse av homosexuella. Samtidigt konstaterade domkapitlet i ett officiellt pressmeddelande följande:
”I beslutet konstaterar domkapitlet att frågan om vilka följderna blir för kyrkan av att samhället godkänt registrerat partnerskap är föremål för grundläggande utredning. I denna situation är det naturligt att även stiftets präster deltar i den offentliga debatten, säger domkapitlet i sitt beslut. Domkapitlet påpekar att det dock är skillnad mellan att uttrycka sina åsikter i en sådan debatt och att göra det i sin ämbetsutövning.” (Kyrklig Tidningstjänst 27.3.2007)
I sin egen pressrelease samma dag preciserar biskopen med att bland annat säga: ”Predikan innebär en envägskommunikation, där en dialog inte kan uppstå. Ur kyrkans synvinkel är det viktigt att predikstolen inte används i propagandistiskt syfte.”
Domkapitlets beslut kan helt entydigt tolkas så att det ovan citerade gäller både förespråkare och motståndare till en kyrklig välsignelse.
I en predikan den 1 februari 2009 i Gamlakarleby kyrka höll församlingspastorn i Karleby svenska församling Peter Silfverberg en lång utredning med citat från ett brev av Paulus i Nya Testamentet som grund där han specifikt utpekade utövad homosexualitet som en synd som man måste förkasta om man ska kunna bli frälst av Jesus. Enligt Silfverberg kan man bli helad från homosexualitet.
Predikan har väckt stor bestörtning, även utanför Karlebynejden. Många människor har upplevt sig som utpekade till förtappelse. Indirekt innebar den ett klart ställningstagande emot välsignelse av registrerade partnerskap. Predikan var ett uttryck för en fundamentalistisk tolkning som ingalunda omfattas av den stora majoriteten i den lutherska kyrkan i Finland.
Vi anser med hänvisning till ovan nämnda domkapitlets beslut och önskemål samt med hänvisning till biskop Gustav Björkstrands herdabrev från i fjol, där han visserligen inte direkt tar ställning till utövad homosexualitet, men där han ber oss alla i kyrkan omfamna och välkomna alla människor oberoende av sexuell läggning, att Peter Silfverberg i sin ämbetsutövning har visat både dåligt omdöme och brist på respekt för en stor minoritet av kristna församlingsbor samt för bi- och homosexuella människor överhuvudtaget.
Vi vill också peka på att kyrkans högsta beslutande organ har förkastat förslaget att förbjuda människor som ingår i ett registrerat partnerskap att ha anställning i kyrkan.
Det minsta man kan begära är att alla präster i all sin tjänsteutövning, inklusive i skriftskolan, ger en mångsidig information av de olika uppfattningar som finns i vår kyrka om dessa frågor samt att de visar kärlek och respekt för alla församlingsbor oberoende av sexuell läggning.
Margita Lukkarinen
Kaj Hedman
Ulla
och Christer Store
Monica och Hans-Erik Sundstedt
Catarina Silvander
Elisabeth Anderson
Pauliina
och Mats Holmqvist
Helena Nyberg
Rolf-Erik Mäkelä
Kristina
och Fjalar Holmqvist
Robert Nylén
Hillevi Bystedt
Birgitta och Rolf Hassel
Birgitta Jungar
och Katarina Jungar
Eva Kangas

Inga kommentarer: