Missionsprovinsen och samkönade äktenskap

Bloggaren "Hapax"Senapsfrön och fikonspråk är enligt egen utsago
Småbarnspappa. Präst i Svenska kyrkan. Forskarstuderande i Nya testamentet.
Han granskar i några blogginlägg nu i början av april det Biskopsbrev om äktenskapet, daterat 27.3.09, som den svenska Missionsprovinsens biskopar har publicerat. Dessa blogginlägg är
Bojkotta äktenskapet (1.4.09),
Missionsprovinsiell äktenskapslogik - Del 1 (6.4.09),
Missionsprovinsiell äktenskapslogik - Del 2 (7.4.09) och
Några frågor om äktenskapsteologi och samkönade äktenskap (8.4.09);
det skulle inte förvåna mig om det kommer fler. Hapax' slutsats är:
Jag ser inte att provinsbiskoparna presenterat ett enda argument mot samkönade äktenskap som är värt att tas på allvar. Det är synd. För ett konstruktivt samtal förutsätter seriös argumentation.
Jag skulle rekommendera dem som vill argumentera mot kyrklig välsignelse av samkönade äktenskap att koncentrera sig på teologiska argument. Argumenten utifrån naturen och samhällstraditionen blir mest patetiska. Ungefär som de argument om kvinnors biologiska och psykologiska olämplighet som präster som kunde framföras för femtio år sedan, men som nu bara framstår som pinsamma och anakronistiska. Fokusera på teologin och bibeltolkningen. Där behöver samtalet föras i kyrkan. Och använd argument, för saken är inte så enkel och entydig som provinsbiskoparna vill påskina. Det räcker inte att bara citera Bibeln, den ska tolkas också.
Och det kan man ju hålla med om.
Om någon har missat den, vill jag hänvisa till mina bibeltolkningar på bloggen Hbt-bibeln. Bara som tips.

Inga kommentarer: