Finländare utsedd till kardinal

Den åldrande påven Benedictus XVI har ändrat sig på flera punkter och utsett finländaren Karl af Hällström till kandidat i nästa påveval.
Rom, Borgå (AP-FNB). Påven Benedictus XVI, som fyller 82 år om några veckor, har gjort avbön på sin och den romersk-katolska kyrkans inställning till både protestanter, gifta präster och homosexuella. Kardinalskollegiet är oroat, men står maktlöst, då påven vill utse nya kardinaler. Dessa är med om att välja nästa påve efter Benedictus' frånfälle, men framför allt är de också kandidater i påvevalet.
En av de nya kardinalerna är pastor Karl af Hällström från Borgå.
”Ur finländsk synpunkt är det ytterst intressant att en person som på sätt och vis uppfyller alla dessa kriterier blir utsedd till påvens kronprins,” säger professor Heinrich Niemand, vatikanexpert vid universitetet i Frankfurt-an-den-Aber, till FNB.
”af Hällström är en gift protestantisk präst som klart har tagit ställning för en öppnare kyrklig inställning till de homosexuella, och passar därför utmärkt som representant för den nya påvliga linjen.”
Kardinal Enrico Nulla är däremot inte road.
”Sådana här nyheter kan bara komma en dag som denna. Jag undrar vilka stickande insekter Hans Helighet har umgåtts med under den afrikaresa han företog sig nyligen.”
Men inte heller kardinalen kan invända mot att af Hällström och de andra nya kardinalerna tar plats i kurian.
”Det är entydigt påven själv som utser kardinaler. Ingen annan har möjlighet att komma med invändningar.”

3 kommentarer:

Herbert Lindén sa...

Karl af Hällström villför sina bloggläsare. Enligt obekräftade uppgifter från trovärdigt håll är af Hällström inte ensam finländare som har möjlighet att kardinaliseras. Även förre topphopparen i tresteg från den Heliga Synoden i Vålax, Stig Bäcklund, samt pensionären Uno Mitts i Sundom by af Vasa stad är kandidater.

Janette sa...

Nämen gratulerar ;-)

Micke Aspfors sa...

Aj, du har konventerat till katolik? :-)