Uzbekistan: Tohar Haydarov

Tohar Haydarov är 27 år gammal, singel och kommer från Gulistan i Uzbekistan, där han tillhör den oregistrerade baptistkyrkan.
I januari 2010 försökte flera personer få Tohar att återvända till islam och bad om hjälp från polisen. Polisen lade stor fysisk press på Tohar för att få honom att förneka Jesus, men han vägrade att göra det. Ganska oväntat hittades droger i hans fickor. Polisen tog nycklarna till Tohars lägenhet och genomförde en husrannsakan i hans frånvaro. En plastpåse med marijuana ”hittades” i hans lägenhet. Poliserna hämtade en granne som vittne efter att de har ”hittat” påsen med drogerna.
Tohar greps därför 18.1.10 och anklagades för produktion och lagring av droger. Brottet är straffbart upp till fem års fängelse. Hans kristna bröder och systrar hävdade att fallet har blivit konstruerat och att polisen har placerat droger på Tohar och i hans lägenhet.
Baptister från Tasjkent-församlingen, som känner honom, tror att Tohar förföljs för sin tro. ”Han röker inte ens, än mindre använder han droger.” Polisen avfärdade dock detta påstående. ”I Uzbekistan åtalas människor inte för att de är troende”, hävdade tjänstemannen som leder utredningen.
Tohar sågs av några församlingsmedlemmar under en kort rättegång tre dagar efter gripandet. Dessa säger att han visade alla tecken på att ha blivit misshandlad; han kunde knappt gå och hans ansikte var utmattat och svullet.
Rättegången vid Gulistans domstol ägde rum 4.3.10. Församlingsmedlemmar som ville närvara vid rättegången tilläts inte att komma in vid rättegångens början. Först då domaren bad åklagaren att presentera de slutliga argumenten tilläts de komma in och blev då filmade. De tilläts inte att vittna på uppdrag av Tohar. Det fanns inga andra vittnen och inte ens advokaten som hade anlitats av baptisterna tilläts att komma in i rättssalen.
Tohar dömdes 9.3.10 till tio års fängelse för innehav och producering av narkotika. Han överklagade domen till hovrätten, men överklagan avvisades i april. Nu är ett överklagande förberett till högsta domstolen i Uzbekistan.
Tio års fängelse (Open Doors 8.10.10)

Inga kommentarer: