Internationella minnesdagen för transpersoner

Regnbågsankan r.f. skickade ett meddelande som påminner om Internationella minnesdagen för transpersoner 20.11.10. Här citerar jag meddelandet i sin helhet.

På minnesdagen hedras de transpersoner som har blivit mördade och misshandlade till döds pga. av andra människors fördomar om deras kön eller könsuttryck. Det antas att en transperson per dag dör pga. av hatbrott runt om i världen. Det är okunskap som dödar.
Vet DU vad en transperson är?


De flesta anser nog att kön är något självklart, man bara föds till det och då vet man. Men kön är ingen enkel sanning eller självklarhet för alla. Könens mångfald är fortfarande tabu i samhället och inget man automatiskt talar om. Nedan en snabb förenklad info om könets olika delar.
Juridiskt kön är det kön som står i passet och den ena siffran i personnumret som definierar könet.
Biologiskt kön förstås som könsorganen, könsceller, könskromosomer och könshormoner och andra egenskaper som styr hurudan kropp en person får.
Socialt kön = genus beskriver t.ex. könsroller eller vilket kön vi uppfattas tillhöra beroende på vårt beteende, sätt att klä oss eller genom andra könsuttryck. Genus beskriver alltså hur kön är konstruerat genom kultur och språk och hur det formar könens sociala beteenden.
Mentalt kön = könsidentitet är individens egen uppfattning om sitt kön och behöver nödvändigtvis inte vara det samma som det biologiska eller sociala könet. T.ex. en uppfattning om hur manlig, kvinnlig eller könsneutral man är.

En transperson kan definieras som en person som genom sitt könsuttryck och/eller könsidentitet avviker från könsnormen
I huvudsak görs dessa indelningar:
Transkönad: En person som upplever att han eller hon är född med fel biologiskt kön. Vill ofta genomgå könskorrigering för att rätta till det yttre så att kroppen stämmer med könsidentiteten.
Transgenderist: En person som upplever sig befinna mitt emellan man och kvinna, anser sig vara både och eller anser sig befinna bortom de definitioner vi har på kön. En del av dessa personer genomgår könskorrigering.
Transvestit: En person som vill klä sig i det ”motsatta” könets kläder och inta dess roll för en kortare eller länge tid. Oftast män, eftersom könsnormen tillåter kvinnor friare rörlighet gällande könsöverskridande.
Interkönad: En person som har ett oklart kön utifrån könsorganens uppbyggnad eller kromosomuppsättningen. Definieras som ett medicinskt syndrom och symptom kan visa sig redan vid födseln eller ungdomsåren. Det debatteras om interkönade ska definieras helt som en egen grupp eller gå under transbegreppet.

Inga kommentarer: