John Vikströmin koskettava kolumni

Arkkipiispa em. John Vikström on tehnyt sen jälleen! Hän on Suomen ev-lut kirkon kirkkaimpia ja lämminsydämisimpisiä ajattelijoita, ja on kerta toisensa jälkeen osoittanut kritillistä rakkaudentietä meille muille.
Pari viikkoa sitten hän esitti radiossa kolumnin otsikolla Oikeudenmukaisuus, laupeus ja uskollisuus. Sitä voi
kuunnella YLE Areenalla 16.1.11 saakka, mutta se löytyy netistä myös kirjoitettuna.
Ote tekstistä: 

[...] syrjivää erottelukulttuuria Jeesus pyrki hajottamaan sen perusteita myöten. Vähempiarvoiset, saastaiset, kirotut hän veti sisälle siunauksen piiriin. Hän siunasi lapset, puhui naisten kanssa, kävi syntisten kodeissa, paransi spitaaliset, asetti väheksytyn samarialaisen laupeuden esikuvaksi.
Tämän vallankumoussanoman apostoli jälkeenpäin tulkitsi näin: "Yhdentekevää, oletko juutalainen vai kreikkalainen, orja vai vapaa, mies vai nainen, sillä Jeesuksessa Kristuksessa te kaikki olette yksi." (Gal 3:28) "Te ette siis enää ole vieraita ja muukalaisia, vaan kuulutte Jumalan perheeseen, samaan kansaan... " (Ef 2:19) Samaan kansaan, saman siunauksen piiriin.
Entä meillä? Kuinka inklusiivinen on meidän kulttuurimme ollut? Kuinka kauan rengit ja piiat saivat odottaa tasa-arvoista asemaa? Entä naiset? Entä romanit, mustalaiset? Maahanmuuttajat? Seksuaaliset vähemmistöt? Ovatko kaikki nämä mahtuneet näkökenttään ja olleet ihmisten mielissä, kun menneinä aikoina on veisattu "Oi Herra, siunaa Suomen kansa"?
Viime päivinä on maassamme ja kirkossamme tarkasteltu seksuaalisia vähemmistöjä tätä taustaa vasten. Jo se, että näitä on käytetty pelinappuloina monenlaisissa peleissä näinä viikkoina, kertoo jo paljon.
[...] haluan nyt sanoa jokaiselle nuorelle, jolla on homoseksuaalinen suuntaus:
Sinäkin olet Jumalan luoma sellaisena kuin olet. 1970-luvulle asti seksuaalista suuntaustasi pidettiin rikollisuuteen johtavana taipumuksena, 80-luvulle asti sitä pidettiin sairautena. Nyt ymmärrämme paremmin mistä on kyse, myös kirkossa. Minäkin. Sinä et ole rikollinen, et sairas, et synnillinen. Sinä kuulut siunauksen piiriin, et kirouksen.
Jumala siunatkoon sinua. Jumala siunatkoon kaipuutasi rakkauteen, toisen ihmisen läheisyyteen ja lämpöön. Sinuakin koskevat Raamatussa olevat siunauksen monet toivotukset - kuten tietysti myös sekä heteroille että homoille osoitetut varoitukset seksuaalisesta irstailusta.
Jos ja kun löydät elämänkumppanin, toivon, että liitollenne on siihen mennessä luotu sellaiset juridiset puitteet, jotka kaikilta osin ovat tasavertaisia miehen ja naisen avioliiton kanssa. Kaksi eri liittoa, rakkauden kaksi eri suuntausta, mutta sama uskollisuus ja sama siunaus, kaikista kaavoista riippumatta. Erilaisuus ei tässäkään tarkoita eriarvoisuutta.
Toivon myös, ettei vain lainsäädäntömme vaan myös mielemme ja kielemme puhdistuisivat tähänastisesta eriarvoistamisesta ja syrjimisestä - ettei homo olisi enää pilkkasana.
Silloin toteutuu se, mikä Jeesuksen omien sanojen mukaan on "laissa tärkeintä" , nimittäin oikeudenmukaisuus, laupeus ja uskollisuus (Mt 23:23) Silloin kuljemme eteenpäin palaamalla siihen, mikä kristinuskossa on alkuperäistä ja aitoa - Jeesuksen toteuttamaan rakkauteen ja inhimillisyyteen.
Amen! Amen! Amen!

5 kommentarer:

Kaj Arne Andersson sa...

Jag lyssnade gärna till emeritus ärkebiskopen och rekommenderar kolumnens hälsosamma attityd också åt andra. - Suosittelen muillekin John Vikströmin terveellistä asennetta. :-)

Kaj-Mikael Wredlund sa...

Fantastiskt fint, kärleksfullt och varmhjärtat skrivet! Borde översättas till svenska och publiceras i HBL, ÖP, VBL och KP mm

Kaj Hedman sa...

En av höjdarna i Johns långa herdegärning.

Maj Tuomela sa...

Jag önskar någon med kontakt till HBL o Hs kunde få den i tidningen.

Kalle af sa...

Maj, inspirerad av din kommentar skickade jag en uppmaning om saken till några fb-bekanta journalister och har fått positiv feedback. Få se vad det i praktiken innebär.