Orissa (Indien): Biskesan Pradhan

Det samförstånd som funnits mellan olika etniska och religiösa grupper i den indiska delstaten Orissa bröts då anti-kristen förföljelse inleddes i området den 23 augusti 2008. Hinduiska nationalister gick till angrepp mot kristna och dödade många. De anklagades för att ha mördat en hinduledare, trots att maoistrebeller redan tagit på sig ansvaret.
Nu har en hindu-extremist som konverterat till kristendomen mördats i Orissa. 27.8.10 hittade polisen kroppen av en man vid ett vattendrag i skogen nära byn Tiangia i distriktet Kandhamal. Kroppen visade sig tillhöra 47-årige Biskesan Pradhan, som tidigare ledde det extremistiska hindu-partiet Rashtriya Swayamsevak Sangh, RSS. För tre år sedan konverterade han till kristendomen och blev medlem i en baptistförsamling.
Inga större oroligheter har rapporterats i Orissa på ett par år, men frågan är vad som händer nu. Sajan George, ledare för Global Christian Council of Indian Christians, är oroad över utvecklingen i området.
- Det brutala mordet är mycket smärtsamt. Vi fördömer dådet mot Biskesan Pradhan som blev kristen efter att ha varit en extrem hindu, säger han.
Han vädjar till de indiska myndigheterna och till det civila samhället att fortsätta stå upp för religionsfrihet och mot kriminella handlingar riktade mot den kristna minoriteten i landet också efter 2008 års händelser.
- I Orissa använder fanatikerna tortyr, hotelser, mord, ekonomisk bojkott och offentlig förnedring för att få befolkningen att omvända sig till hinduismen.
Mordet på Pradhan sammanfaller med att resultatet av en undersökning av vad som hände 2008 presenterades i New Delhi i förra veckan. Ingen av de som bär ansvaret för upploppen har straffats.
Kandhamal: slain former leader of Hindu converted to Christianity (Asia News 27.8.10)
Kristen konvertit mördad i Orissa två år efter upploppen (Dagen 30.8.10)

Inga kommentarer: