Frågespalten XLIX: Domkyrkans symboler

Det kom en fråga från skolvärlden:
Hej Kalle!
Jag arbetar som religionslärare vid Gymnasiet i [X] och har fått en fråga som jag inte kan svara på. Det gäller tre bilder/symboler som pryder Borgå domkyrka. Jag har frågat flera "sakkunniga" men ingen har kunnat ge mig ett svar. Däremot har jag fått tipset om att fråga dig.
Jag är nog inte den enda som tycker att bilderna är aningen konstiga då den nedersta bilden bl a lätt kan tolkas som ett manligt könsorgan eller en hand som visar mittfingret...
Alltså vad är egentligen avsikten med bilderna och vad symboliserar de? Vet du det? Isåfall vore jag mycket tacksam över ett svar.
Tack på förhand för besväret!
Hej!
Den ser onekligen fallisk ut...
Jag har alltid sett dem som återspeglingar av tematiken på den mer kända västra gaveln (som syns bl.a. på församlingens hemsida http://www.borgaforsamlingar.fi/). Den bild som du skickade föreställer ju den östra gaveln.
Den klöverliknande korsfiguren i mitten syns ovanför korsets tvärarmar på västra gaveln, och den översta figuren är väl en vidareutveckling av de figurer som finns under tvärarmarna. Också "fallosen" är ju i samma stil.
Samtidigt är det ju så att fallosen är en gammal symbol som inte behöver tolkas sexuellt, utan symboliserar en skapande, potent, kreativ princip, och därför förekommer mycket i antiken och också under medeltiden, t.o.m. på kyrkoväggar. Det är först under nya tiden som de har börjat betraktas som pornografiska eller obscena.
Jag säger inte att detta nödvändigtvis är en fallos, men kyrkan är medeltida, och den östra väggen är ju den där altaret står. Att den skulle skyddas av en kraftsymbol som en fallos tycker jag inte är otänkbart. Men jag påstår alltså inte att det är så.
Hoppas detta hjälpte dig vidare.
Allt gott!

Inga kommentarer: