Pakistansk hädelselag missbrukas

En muslim som konkurrerar med en äldre kristen om en bit land i Pakistan har anklagat den kristne mannen för att ha hädat islams profet Muhammed, berättar Open Doors. Det är ett brott som enligt det kristna advokatsamfundet (CLF) kan ge dödsstraff eller livstids fängelse.
Den 19 juni 2010 arresterade polisen i Jhumray den kristne Rehmat Masih i hans hemby i Faisalabad enligt paragraf 295-C av Pakistans kontroversiella hädelselag. Masih skickades till distriktsfängelset i Faisalabad.
Paragraf 295-C säger att
den som med ord, antingen i tal eller skrift, eller på annat sätt visuellt eller genom att anklaga eller antyda, direkt eller indirekt, befläckar profeten Muhammeds heliga namn ska straffas med döden eller livstids fängelse och blir dessutom skyldig att betala böter.
Muslimen Muhammad Sajjid Hameed gjorde sin polisanmälan efter att han fått veta att han inte skulle få den bit land i provinsen Punjab som han ville ha.
De kristna på orten hade under ledning av Masih ansökt hos makthavarna i Punjab om att få använda landområdet till att bygga ett kristet bostadsområde. Hameed hade ansökt om att använda samma landområde för kommersiella syften.
CLF fördömer starkt fängslandet av Masih och säger att blasfemilagarna måste förkastas omedelbart eftersom de ofta används för att ta hämnd i personliga konflikter eller i konflikter om landområden.

Inga kommentarer: