Australien: Kreationistisk religionsundervisning

I Queensland (Australien) får lågstadieelever en halvtimmes religionsundervisning per vecka. Vilken intresserad lekman som helst får undervisa på dessa lektioner. Och störst intresse har fundamentalistiska kreationistiska pingstvänner visat.
Därmed förstås inte sagt att alla fundamentalister eller kreationister är pingstvänner, eller tvärtom.
"Religious Instruction" (RI), som detta program kallas, är tänkt att vara ett forum för diskussion om alla trosinriktningar, men det har alltså "kapats" av kreationisterna. De undervisar att människor och dinosaurier samexisterade, att Noa samlade dinosaurieägg för att ta dem med på arken och att Adam och Eva inte blev uppätna av dinosaurier för att de var under en beskyddande förtrollning. Om C14-metoden ger vid handen att dinosaurierna levde före människorna, beror det på att syndafloden förvrängde data.
När läraren berättade att alla människor härstammar från Adam och Eva, frågade en flicka om det inte skulle leda till inavel. "DNA var inte uppfunnet då än," svarade läraren. Flickan fick hålla till i biblioteket under RI-timmarna resten av terminen.
Tre av tio australier lär tro att dinosaurier och människor vandrade på jorden samtidigt.
Tacka vet jag vårt skolsystem, där eleverna får lära sig både naturvetenskap och konfessionell religion (inklusive främmande religioner), och sådan här ovetenskaplig smörja inte kan tränga in och skämma ut all religionsundervisning!
Australian kids are taught humans, dinosaurs coexisted (Big News Network 1.8.10)
Creationists teach Aussie schoolkids man, dinos walked together (Big News Network 1.8.10)

Inga kommentarer: