Församlingsvalet: Kandidera! Rösta!

Församlingsvalet närmar sig, påminner Kyrklig tidningstjänst. Idag är det 100 dagar till församlingsvalet, som ordnas vart fjärde år. Gemensam valdag för alla lutherska församlingar är på Farsdag, den 14 november 2010. I en del församlingar, bl.a. i Borgå svenska domkyrkoförsamling, ordnas tvådagarsval, då är det möjligt att rösta också 15.11.
Förhandsröstning ordnas den 1-5 november. Då kan man rösta också på andra ställen än i församlingens utrymmen och på den egna församlingens område.
Den som vill rösta ska vara medlem i kyrkan senast den 15 augusti. I år kan de som senast på Farsdag har fyllt 16 år för första gången rösta i de nationella valen.
Kandidaterna ska vara 18 år fyllda konfirmerade medlemmar i kyrkan. I valet vill man speciellt nå unga vuxna eftersom de är underrepresenterade i församlingarnas förtroendeorgan. Mandatperioden för de förtroendevalda är 2011-2014. Kandidatnomineringen avslutas den 15 september.
I församlingsvalet väljer man de förtroendevalda som bestämmer om församlingens ärenden.
Om församlingen hör till en kyrklig samfällighet förrättas två val. Så är det t.ex. i Borgå. Då väljer man personer såväl till församlingsrådet som gemensamma kyrkorådet. Församlingsrådet besluter om församlingens verksamhet och gemensamma kyrkorådet leder den kyrkliga samfälligheten.
Församlingarna ger råd åt dem som vill bli kandidater samt information om kandidatlistor. Det är också möjligt att grunda en egen kandidatlista. Ett kandidattest hjälper väljaren att hitta en lämplig kandidat.
Ställ upp i valet - och kom ihåg att rösta!
Mer information finns på forsamlingsvalet.fi.

Inga kommentarer: