Arkkipiispa ja piispa Heikka parisuhteesta ja avioliitosta

Kirkon tiedotuskeskus (KT) julkaisi 18.8.10 jutun (på svenska här), joka perustui arkkipiispa Kari Mäkisen haastatteluun YLE:n A-studiossa samana päivänä.
Arkkipiispa Kari Mäkinen pitää tärkeänä keskustelua samaa sukupuolta olevien parisuhteen asemasta ja oikeuksista yhteiskunnassa ja kirkossa sekä siitä, mitä avioliitolla tarkoitetaan. Sen sijaan tässä yhteydessä ei ole hänen mukaansa ajankohtaista eikä tarpeellista spekuloida kirkon vihkioikeuden säilymisellä tai siitä luopumisella.
Mäkinen painottaa, että yhteiskunnan tulee luoda rakenteita, jotka tukevat parisuhteen pysyvyyttä, vakautta ja tasa-arvoisia oikeuksia sukupuolisesta suuntautumisesta riippumatta.
"Kun puhutaan parisuhteesta, rakkaudesta ja yksinäisyyden murtamisesta toisen ihmisen kanssa, puhutaan ihmisen elämän perussuhteista. Niiden merkitystä on korostettava sekä yhteiskunnassa että kirkossa."
Tässä arkkipiispa on mielestäni täysin oikeassa.
Arkkipiispa Kari Mäkinen muistuttaa, että avioliitto on käsite, joka on historiallisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti liittynyt nimenomaan miehen ja naisen väliseen parisuhteeseen. Siihen liittyy myös kirkon perinteinen käsitys avioliitosta miehen ja naisen välisenä liittona.
"Luontevinta olisi turvata samaa sukupuolta olevien viralliselle parisuhteelle samat juridiset oikeudet muuttamatta avioliiton käsitettä."
Avioliiton historiasta arkkipiispa puhuu asiaa, samoin juridisista oikeuksista. Avioliiton käsitettä voisi minusta sen sijaan laajentaa koskemaan kaikkia parisuhteita, nimenomaan jotta tasa-arvo toteutuisi yhteiskunnassa.
Espoon piispa Mikko Heikka uskoo, että homoparien vihkimisellä kirkossa olisi kirkon kannalta vakavia seurauksia. Heikka kirjoittaa Helsingin Sanomissa 21.8.10, ettei ole realistista ajatella, että kirkko voisi nykyoloissa muuttaa avioliittokäsitystään.
"Kirkon repeämisellä olisi myös huomattavia heijastusvaikutuksia koko yhteiskuntaan. Kirkko tarvitsee aikaa sisäiseen keskusteluun ja eri vaihtoehtojen arviointiin", Heikka kirjoittaa.
"Jos päätettäisiin kehittää olemassa olevaa parisuhdelainsäädäntöä, olisi tärkeätä, että piispainkokouksen esittämä rukoushetkikäytäntö hyväksyttäisiin kirkolliskokouksessa. Jos päädytään samaa sukupuolta olevien siviililiittoon, myös siviilivihkiminen voitaisiin päättää rukoushetkeen. Näin siviililiiton solmineet saisivat kirkon esirukouksen ja siunauksen."
Heikka korostaa kuitenkin, että kirkko haluaa edistää homoparien oikeuksia.
Arkkipiispa Mäkinen toivoo, että kirkko voisi omista lähtökohdistaan löytää tavat ilmaista täysi hyväksyntä ja tuki pysyvälle homoseksuaaliselle parisuhteelle.
"Pidän tärkeänä askeleena, että kirkolliskokous voisi päättää käsittelyssään olevan rekisteröidyn parisuhteen solmimisen yhteydessä toimitettavasta rukouksesta."
En voi sanoa kuin "Aamen!" Tämä on täysin välttämätöntä!

Inga kommentarer: