Artikel i VN om civil vigsel

I förra veckan skrev jag ett inlägg med rubriken Bevara vigselrätten! Där publicerade jag utdrag ur en intervju som Borgåbladet gjorde med mig i anledning av diskussionen om vilka följder en könsneutral äktenskaplag skulle få för kyrkan.
Jag stötte på en artikel i Västra Nyland (31.7.10) som tangerar detta. Rubriken är Värdig vigsel på tjänstetid, och artikeln behandlar den civila vigseln. Ett par utdrag:
Tidpunkten och platsen för vigseln är det som tydligast kontrasterar mot en religiös vigsel. Vardagarklockan 9–16 och magistratens lilla vigselrum är det som gäller när man gifter sig civilt. Sker vigseln utanför tjänstetid kostar det vigselparet 200 euro, medan en vigsel på tjänstetid men på en annan plats än magistraten kostar 120 euro. Vigslar av det här slaget ordnas i mån av resurser, med andra ord ganska sällan och då med vigselförrättarens goda vilja, som bara får en liten kompensation för vigslar utanför tjänstetid.
– Man säljer hela sitt veckoslut om man viger på en lördag så då känns ersättningen inte så lockande. Jag brukar hålla mig till tjänstetid, menar Anna Maria Grönqvist [chef för Raseborgs magistrat och en av två vigselförrättare där] som ändå varit med om lite speciella vigslar, däribland en som skedde på en segelbåt med gästerna stående på kajen.
På Raseborgs magistrat ordnas vigslar i regel bara på tisdagar och fredagar så att personalen också ska få arbetsro för sina andra uppgifter. Vanligt är att vigselparet håller förrättningen på en fredag och har en stor bröllopsfest på lördag där det kan ingå en religiös välsignelse.
De som viger sig civilt är i dag en brokig grupp.
– Tidigare förknippades civil vigsel med människor som inte gått skriftskolan, men nu är det ingen speciell grupp som gifter sig på magistraten. Till en viss del är det utlänningar eller par där ena parten är finsk medborgare och den andra utlänning. Man kan också som turist viga sig i Finland utan att ha anknytning hit om man har pappren klara, säger Anna Maria Grönqvist.
Hon menar också att inställningen varierar bland paren.
– En del upplever det som en formalitet som måste göras innan de kan ha sitt bröllop. Men det är ändå romantiskt för de allra flesta, till och med för dem som varit ihop i 30 år och gör det för att trygga sina rättigheter. Man märker under vigselförrättningen att det betyder sen ändå något.
Formuläret för en civil vigsel tar drygt en halv minut att gå igenom. Ännu mer juridisk är registreringen av partnerskap där det bara är en blankett som ska undertecknas. Ändå försöker man på magistraten göra det så värdigt som möjligt och i allmänhet lägger vigselförrättaren något till det lagstadgade formuläret.

Inga kommentarer: