Och så den där spriten...

En artikel på YLE, Många ungdomar dricker hejdlöst (31.1.09), refererar en färsk doktorsavhandling av forskaren Juho Kivistö. Avhandlingen granskas vid medicinska fakulteten vid Tammerfors universitet den 6 februari.
Kivistö visar att finländska ungdomar oftare än ungdomar i andra västländer blir alkoholförgiftade. Nästan var tredje patient under 16 år som i Finland vårdas för akut förgiftning har druckit sprit, medan siffran är kring eller under tio procent i exempelvis Norge, Spanien och USA.
Dessutom är utvecklingen oroväckande: Mellan åren 1971 och 2005 fördubblades antalet alkoholförgiftningar bland barn och ungdomar i Finland.
Enligt Kivistö är grundproblemet den alltför positiva inställningen till alkohol i Finland. Kivistö anser att de finländska föräldrarna borde vakna och inse att barn inte alls borde få dricka sprit.
Amen till det!
Jag har tagit upp ungdomars spritvanor och föräldrars ansvar i inlägget Unga som bjuds hemma dricker mer (16.2.07), medan jag i inlägget Jawohl, jawohl, ich liebe Alkohol (31.5.06; trots namnet är det på finska) visar på alkoholens välgärningar med domkyrkobranden som exempel. Att temat intresserar visar det faktum att båda dessa inlägg har fått så många kommentarer.
Inlägget Trink, trink, Brüderlein, trink! (12.7.07) är i sin tur ett försök att visa på alternativa drycker. Jag borde säkert uppdatera det emellanåt; det har blivit ogjort på sista tiden. Nåja, bara jag hinner...
Per Westberg berörde också tematiken häromdan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med! Föräldrar ska inte tillåta eller köpa alkohol till underåriga!!! Sen borde vi ju också som föräldrar vara goda förebilder.

Kalle af sa...

Vi kan inte undvika att vara förebilder. Därför bör vi vara goda sådana. Precis som du säger.