Pienten synnytyssairaaloiden sulkemista vastaan

Allekirjoitin eilen (5.2.2009 22:07:00) Kaksplus-lehden adressin pienten synnytyssairaaloiden sulkemista vastaan. Adressia perustellaan mm. näin:
Suomen synnytyssairaalaverkkoa uhkaa mittava karsiminen, jolla on seurauksensa äitien ja vauvojen turvallisuudelle. Julkisuudessa on liikkunut tietoja jopa synnytyssairaalaverkoston karsimisesta puoleen (32:sta 15:een) nykyisestä. Satojen kilometrien synnytysmatka ei ole Suomessa enää harvinaisuus. Keskittämistä perustellaan turvallisuudella, mutta ovatko ambulanssisynnytykset turvallisia? Todellinen syy keskittämiselle on lyhytnäköinen kustannussäästöjen tavoittelu. [...]
Synnytysten keskittäminen on käynnissä ilman, että asiasta on käyty julkisia keskusteluja: Loimaan sairaalan synnytysosasto lakkautettiin vuodenvaihteessa, ja synnytykset siirrettiin Tyksiin, jossa kätilöt pelkäävät resurssipulan vaikutuksia äitien ja vauvojen turvallisuuteen. Tammisaaren ja Vammalan sairaaloiden synnytysosastot ovat jo vuosia eläneet lopetusuhan alla. HUSissa on kaavailtu myös Porvoon ja Lohjan sairaaloiden synnytysosastojen lakkauttamista ja koko Uudenmaan synnytysten keskittämisestä Kätilöopistolle, Naistenklinikalle ja Jorviin, joissa jo entisestään on jatkuvien ruuhkien takia sulkuja.
Kätilöliiton mukaan ajatus synnytysten keskittämisestä on absurdi ja kestämätön, kun katsotaan synnytysten määriä. Kiire ja ahtaus ovat jo nyt ongelmia suurissa synnytyssairaaloissa. Ylikuormitus johtaa siihen, että kätilöiden läsnäolo synnytyksissä vähenee entisestään ja voimakkaiden lääkkeiden käyttö lisääntyy. Toimenpiteet, kuten imukuppisynnytykset ja sektiot sekä hoitovirheet saattavat lisääntyä, samoin synnytyspelot ja synnytysten jälkeinen psyykkisen avun tarve. Samalla menetetään viime vuosikymmenten aikana saavutettu naista kuunteleva ja vauvamyönteinen synnytyskulttuuri. [...]
Kaksplus luovuttaa adressin 19.3.2009 (Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä) peruspalveluministeri Paula Risikolle. Toivotaan sillä olevan vaikutusta.

Inga kommentarer: