Motion om trafiksituationen på Tunnbindarebacken

Jag har lämnat in följande motion till stadsfullmäktige:
Den rätt branta och kurviga Tunnbindarebacken löper från norra änden av Brunnsgatan ner till Gamla Kungsvägen. Gatan är ganska smal och har ställvis dålig sikt, den saknar helt trottoarer och farthinder, och det är förbjudet för tung trafik att begagna sig av den, enligt ett trafikmärke på Brunnsgatan.
Det finns flera daghem vid Gamla Kungsvägen strax intill Tunnbindarebackens utfart. När föräldrarna hämtar sina barn dit och därifrån uppstår en hel del trafik, och mycket av den trafiken går längs Tunnbindarebacken, eftersom man naturligt kommer in mot centrum den vägen. Tunnbindarebackens trafikarrangemang är dock inte ägnade att klara av en så omfattande trafik. Detta innebär fara för fotgängarna som går där. Dessa omfattar bl.a. skolbarn som kommer från Kvarnbackens skola och föräldrar med dagisbarn från Sagobackens daghem på Brunnsgatan.
Dessutom kommer lastbilar med varuleveranser till daghemmen ofta ner längs Tunnbindarebacken, trots att det inte är tillåtet. Förare som kör nedför backen gör det därtill ofta i alltför hög hastighet, då det är lätt att låta bilen rulla på friväxel i den övre ändan av backen och så komma upp i hastigheter av närmare 50 km/h, fastän den högsta tillåtna med rätta bara är 30.
Jag föreslår därför att stadsfullmäktige låter berörda instanser inom stadens hierarki granska situationen i Tunnbindarebacken, införa farthinder på lämpliga ställen och utreda möjligheten till något slag av trottoarer, till förbättrande av sikten i kurvor och korsningar och till förbättrad gatubelysning.

Karl af Hällström
19.1.2009

Inga kommentarer: