Nyhet: Kvinnlig biskop leder USA:s episkopala kyrka

Den episkopala (anglikanska) kyrkan i USA valde i söndags biskopen i Nevada, Katharine Jefferts Schori, till sin nya "presiding bishop", som är en ordförande som representerar den episkopala kyrkan, men har mindre makt än t.ex. en ärkebiskop skulle ha. Detta rapporterar Washington Post 19.6.06 och Svenska Kyrkans tidning 20.6.06.
Jefferts Schori, 52, är den första kvinnliga biskop som väljs till denna prestigefyllda position. Hon stödde valet av den öppet homosexuelle Gene Robinson till biskop i New Hampshire för tre år sedan. Båda dessa fakta gör att många ser hennes utnämning som kontroversiell.
Lite kommentarer på nätet: Daily Episcopalian skriver om vad valet kan komma att betyda. Fr Jake är glad. Mer kommentarer länkas av Thinking Anglicans.
Hur skulle det vara att göra något liknande i Borgå stift i höst?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Visst ska vi ha en kvinnlig biskop, men helst ska hon inte vara kontroversiell...

Kalle af sa...

Problemet är ju att hon redan genom att vara kvinna är kontroversiell hos oss. Det bör ändå inte hindra oss att välja henne.

Att vara kontroversiell är ju inte någonting objektivt. Det som en person anser vara normalt, är kontroversiellt för en annan - och tvärtom.