Somalia: Juma Nuradin Kamil

Enligt World Watch är Somalia nummer fem på listan över de farligaste länderna att vara kristen i, vilket jag bloggade om 28.2.11. Ett nytt exempel på detta är den somaliske konvertiten Juma Nuradin Kamil som i september hittades halshuggen.
Tre män kidnappade Kamil den 21 augusti 2011 och förde bort honom i en bil. Den 10 september återfanns hans halshuggna kropp i utkanten av staden Hudur i sydvästra delen av Somalia.
"Jag förstod först inte vad som hade hänt men förstod sedan att någon hade blivit halshuggen. Hans huvud hade lagts på hans bröst," berättar en boende i området.
Kristna ledare säger att mordet bär al Shabaabs kännetecken. "Det är vanligt att al Shabaab halshugger dem som de misstänker har konverterat till kristendomen, eller är vänligt inställda till västerländska värderingar. Vår broder tog emot den kristna tron för tre år sedan och var beslutsam i sin tro på Gud. Vi saknar honom mycket."
Kroppen fick ligga kvar på marken ytterligare i två dygn, eftersom folk fruktade hämndaktioner från al Shabaab ifall organisationens medlemmar skulle få redan på att man begravt en konvertit. Slutligen hade någon eller några under natten fört bort hans lik och lagt honom till den sista vilan.

Ḥarakat ash-Shabāb al-Mujāhidīn, i korthet al Shabaab (också transkriberat al-Shabab), är en islamistisk organisation som misstänks ha band till al Qaida. De vill införa en extrem variant av sharialagstiftning. Flera länder har stämplat dem som en terrororganisation, och de uppvisar likheter med talibanrörelsen i Afghanistan och Pakistan.
Al Shabaab bildades som en ungdomsrörelse inom de så kallade Islamiska domstolarna (det arabiska namnet lär betyda ungefär "Mujaheddinernas ungdomsrörelse"). Åren efter att Etiopien gick in i Somalia i december 2006, började al Shabaab allt mer agera som en självständig gerilla. Islamiska domstolarna fick plats i en övergångsregering, men al Shabaab fortsatte sin kamp med militära medel.
Det är dock oklart hur många de egentligen är. Siffrorna brukar variera mellan 3 000 och 7 000.

Övergångsregeringen, som kämpar för att få makten över landet, torde dock inte behandla kristna särskilt mycket bättre än al Shabaab, till skillnad från vad jag tidigare har bloggat. Regeringschefen, shejk Sharif Ahmed, har sagt att den som lämnar islam bör få dödsstraff.
Somali Convert to Christianity Kidnapped, Beheaded (Compass Direct 12.9.11)
Kristen konvertit mördad i Somalia (Dagen 14.9.11)


Inga kommentarer: