Fiji: Militären mot metodistkyrkan, fijier mot indier

Militärregimen på Fiji blir allt tuffare mot den nationella Metodistkyrkan, berättar Dagen (2.9.11). Den årliga kyrkokonferensen ställdes in i slutet av augusti, och därefter blev all kyrklig verksamhet, förutom vanliga söndagsgudstjänster, förbjuden.
Enligt en militär talesperson måste metodistledare nu ansöka om tillstånd för att anordna möten (utom gudstjänster) och för att resa utomlands.
Metodistkyrkans årsmöte blev, för tredje gången, inställt av militärregimen sedan kyrkans president Ame Tugauwe och generalsekreteraren Tuikilakila Waqairatu vägrat att avgå. Båda två har offentligt kritiserat landets odemokratiska ledning.

Detta låter ju inte bra. Religions- och åsiktsförföljelse bör alltid fördömas. Om man gräver lite i bakgunden, är bilden dock mindre svartvit.
Metodistkyrkan (Methodist Church of Fiji and Rotuma) är det största kristna samfundet på Fiji och representerar cirka en tredjedel av de 850 000 invånarna på öriket i Stilla havet, rakt öster om Australien. Två tredjedelar av kyrkans medlemmar är etniska fijier av melanesiskt ursprung. Av landets befolkning är de drygt hälften, medan närmare 40% har indiskt ursprung. Därför är hinduismen en stor religion på Fiji.
Metodistkyrkan har starkt protesterat mot militärkuppen av år 2006. Därav kommer naturligtvis militärregimens reaktion, som Dagen berättar om. I de tre tidigare militärkupperna (maj 1987, september 1987 och 2000) har däremot kyrkan varit positiv. Detta torde bero på att de tidigare kupperna starkt strävade efter en begränsning av indiernas rättigheter. Under de senaste par decennierna har också stora skaror av etniska indier flytt landet. Tidigare var de i knapp majoritet bland befolkningen.
I samband med kuppen år 2000 arbetade pastor Tomasi Kanilagi, som då var kyrkans ledare, för införandet av en grundlag som skulle göra Fiji till en "kristen stat" och metodistkyrkan till ett överordnat organ som skulle förena alla politiska partier. Ett enpartisystem, med andra ord. Förslaget gick dock aldrig igenom.

Att kyrkans nuvarande ledning talar för demokrati och mot militärregimen länder den naturligtvis till heder. Detta är dock en ny linje, som inte har någon historisk kontinuitet.

Inga kommentarer: