Nigeria: Den muslimska sekten Boko Haram dödar kristna

Den största afrikanska staten Nigeria med 158,2 miljoner invånare är rätt jämt delad mellan muslimer i norr och kristna i söder. Muslimerna är 45% och de kristna 51% av befolkningen. De övriga är närmast animister, men eftersom deras andel kan vara så hög som 10%, måste de ovannämnda siffrorna ses som riktgivande.
Vissa motsättningar har alltid funnits mellan befolkningsgrupperna, men deras ledare har i allmänhet varit ansvarsfulla och strävat efter att upprätthålla samhällsfreden.

Nu har dock en ny aktör kommit in på arenan, och freden är hotad. Det är den muslimska sekten Jama’atu ahlus Sunnah lid da’awati wal Jihad, som oftast kallas Boko Haram och har kopplingar till al-Qaida, som genom terrordåd vill tvinga regeringen att införa sharia-lagstiftning i Nigeria. Deras terror riktar sig närmast mot kristna i den norra delen av landet, där muslimerna är i majoritet.
I staden Maiduguri, 870 km norr om huvudstaden Abuja, har deras framfart varit som mest blodig. De attackerade en och samma katolska kyrka den 1 och den 7 juni i år och dödade sammanlagt 10 personer. Den 16 juni drabbades en församling i Damboa, knappt 90 km från Maiduguri, med fyra döda som följd.
Kristna flyr undan våldet i delstaten Borno, där Maiduguri och Damboa ligger, och många kyrkor har stängt sina dörrar. Andra, som fortfarande verkar, har ändrat sina gudstjänsttider för att försöka undvika attacker då många människor är samlade.

Muslimska ledare vädjar till Boko Haram att upphöra med våldsamheterna. Uppmaningarna klingar dock för döva öron.
Hittills har självmordsbombningar inte förekommit i Nigeria, men det finns farhågor om att sådana också är på väg, om Boko Haram trappar upp sin verksamhet.

Ett stort problem är att säkerhetsstyrkorna, som naturligtvis har som uppgift att skydda också de kristna, verkar ha infiltrerats av sympatisatörer till Boko Haram. Detta innebär förstås att skyddet är långt ifrån så effektivt som det borde vara.
Senast i augusti dödades 24 kristna i delstaten Plateau i centrala Nigeria när muslimska extremister och soldater attackerade ett antal byar, berättar Open Doors.

Se mera detaljer i artikeln Churches in Nigeria Shuttered, Reduced with Uptick in Terrorism (CDN 13.7.11).

1 kommentar:

Johan Brandt T. Grevnäs sa...

KYRIE ELEISON! Nigerias regering under press för säkerheten av sina EGNA medborgare.