World Watch List: De 50 farligaste länderna för kristna

Martyrkyrkans vänner skriver i sitt veckobrev 1/2011:

Organisationen Open Doors har gett ut sin årliga World Watch List med namn på 50 länder där situationen fortsättningsvis är svår för de kristna. För nionde året i följd toppas listan av Nordkorea, men troende i muslimska länder möter ökande förföljelse, speciellt från olika extremistgrupper. Trots dessa problem fortsätter den världsvida kyrkan att växa.
Eddie Lyle, ledaren för Open Doors i Storbritannien säger: ”Det faktum att över 2 200 kristna har dödats för att de var kristna och att miljoner kristna rutinmässigt förföljs i strid med internationell lag, borde få oss att stanna upp. Vi behöver ge vårt helhjärtade stöd till dem som delar vår tro men inte vår frihet att utöva den.”
Mera om årets World Watch List finns på webbsidan www.opendoorsuk.org/resources/persecution/.
Här följer de fem första länderna på listan.

1. NORDKOREA
Situationen i Nordkorea har under det senaste året fortsättningsvis varit fruktansvärd. Det har skett flera stora förändringar i landet som har haft negativ påverkan på hela befolkningen, inklusive de kristna. På grund av valutareformer har två av tio förlorat sitt hem. Utöver den ekonomiska krisen har Nordkorea drabbats av naturkatastrofer där dussintals människor har mist livet i översvämningar och jordras orsakade av en tyfon. Situationen för de kristna har varit ännu värre. Juche-ideologin och dyrkan av ”Den Store Ledaren” håller hela landet i ett järngrepp. Därför har kristna enligt myndigheterna inte ens rätt att existera.
Trots denna förföljelse växer kristendomen, om än långsamt. Det finns många risker för de kristna, och ofta gäller det liv eller död. År 2010 arresterades hundratals kristna av olika orsaker. Vissa dödades, medan andra dömdes till politiska straffläger. Ett exempel var när polisen upptäckte 23 kristna i en husförsamling i Pyungsung. Tre av dem dömdes omedelbart till döden, medan de tjugo andra sändes till ett arbetsläger.
Också på den politiska arenan har det skett förändringar. I september utsågs Kim Jong-Un, Kim Jong Ils tredje son, officiellt till general och blev andra i rang inom den så kallade centrala militärkommissionen. Frågan är om situationen kommer att förändras när Kim Jong-Un blir den nye ledaren. Många människor i landet tror det inte, men endast Gud ser hela bilden.

2. IRAN
Under det senaste året har arresteringsvågen mot de kristna fortsatt, särskilt runt årsskiftet 2009–2010. Många gudstjänster övervakas av hemliga polisen. Troende som är aktiva i församlingar eller cellgrupper pressas, de förhörs, arresteras, fängslas och misshandlas. Enskilda troende förtrycks av samhället med myndigheternas inställning som grund.
Det har förekommit många och fortgående demonstrationer mot regeringen. Man antar att denna kris bidragit till att myndigheterna försöker avleda uppmärksamheten från problemen genom att slå till mot de kristna. Sammanlagt arresterades flera hundra kristna under året. Många av dem har senare frisläppts mot borgen, men också de övervakas ofta av myndigheterna och kan på nytt kallas till rätten. Dessutom finns det en risk för hämndåtgärder från muslimska fundamentalister, särskilt i fall där kristna vittnat om evangeliet för muslimer.
Våldet kan komma från källor så nära som ens egen familj: en konvertit från islam dog av de skador han fått av allvarlig misshandel från en familjemedlem. Under tiden fortsätter de inhemska kyrkorna att växa och innefattar nu sammanlagt minst 450 000 kristna (inhemska och assyriska/armeniska). Det finns signaler som tyder på en stor efterfrågan på Biblar. I ljuset av detta är det ännu mer skrämmande att hundratals Biblar beslagtogs av säkerhetsstyrkor och brändes under den första halvan av 2010. Det är rätt länge sedan så pass allvarliga åtgärder vidtagits för att hindra distributionen av Biblar.

3. AFGHANISTAN
Situationen i Afghanistan har urartat under det senaste året. Myndigheterna intensifierade förföljelsen av kristna med muslimsk bakgrund. Afghanska troende accepteras inte av det huvudsakligen muslimska samhället, och lagstiftningen är inte klar vad gäller kristnas rättigheter. Under 2010 skedde många fall där kristna skrämdes och hotades. I maj och juni visade landets tv upprepade gånger bildmaterial från ett dop av troende med muslimsk bakgrund, och kristna hjälporganisationer beskylldes för evangelisation. Som svar på tv-sändningarna inkallades parlamentets underhus för att besluta om avrättning av dessa kristna konvertiter från islam. Både tv-sändningarna och myndigheternas svar orsakade protester på gatorna i Kabul och i andra städer. Hundratals protesterande ropade dödshot mot kristna konvertiter och krävde att kristna organisationer utvisas på grund av deras ”kristna inflytande på samhället”.
Trycket mot afghanska kristna intensifierades, och dussintals har varit tvungna att flytta, till och med till annan ort, eller fly landet för att finna trygghet. Många kristna har under 2010 arresterats och dragits inför domstol. I augusti dödades några kristna hjälparbetare av talibaner. Afghanska kristna möter fortsättningsvis förföljelse och även våld från sina familjer och andra. Debatten om huruvida afghaner kan vara kristna och om kristnas rättigheter är nu mer eller mindre offentlig, vilket är en unik ny situation i landets historia.

4. SAUDIARABIEN
Rapporter tyder på att flera kristna har utsatts för fysiskt våld på grund av sin tro, vilket inte rapporterades under det föregående året. Förmodligen är det totala antalet kristna som möter dylik förföljelse mycket större, men det är svårt att få tillräcklig information från ett land som är så stängt som detta wahhabistiska kungarike. Den första oktober arresterades 12 filippinska kristna och en präst vid i en religiös sammankomst i ett hem. De åtalades för proselytism och frigavs sedan tillfälligt (en av dem mot borgen). Dessutom flydde ett antal kristna från landet på grund av förtryck på grund av deras tro. För vissa är deras liv i fara. De flesta kristna i Saudiarabien är utlänningar som tillfälligt lever och arbetar i landet, majoriteten är från Filippinerna. Utöver att de utnyttjas och är underbetalda i sitt arbete, utsätts dessa utländska arbetare regelbundet för verbalt och fysiskt våld på grund av sin kristna tro. Det finns ett antal konvertiter från islam som lever ut sin tro i största hemlighet.
Religionsfrihet existerar inte i detta islams kärnområde där medborgare endast kan tillhöra en religion. Inget juridiskt skydd finns för religionsfrihet, och ingen religionsfrihet existerar heller i verkligheten. Det juridiska systemet baserar sig på islamisk lag, sharia. Apostasi är belagt med dödsstraff om den anklagade inte avsvärjer sig sin nya tro. Fastän myndigheterna erkänner icke-muslimers rätt att utöva sin tro privat, respekterar religionspolisen ofta inte denna rättighet. Att offentligt utöva icke-muslimsk tro är förbjudet i Saudiarabien. Troende som gör sig skyldiga till detta riskerar att arresteras, fängslas, piskas, deporteras och ibland torteras. Troende med muslimsk bakgrund löper också stor risk att dödas genom hedersmord ifall deras familjer eller sociala omgivning upptäcker deras nya tro.

5. SOMALIA
Situationen för kristna i Somalia förvärrades under året. En mycket negativ bild av kristna utmålades i media, åtta kristna led martyrdöden och några kristna flydde ut ur landet.
I republiken Somalia råder i praktiken inbördeskrig sedan år 1991. Landet kan delas i huvudsakligen tre delar: Somaliland i nordväst som förklarat sig självständigt, det autonoma Puntland i nordost samt södra Somalia med huvudstaden Mogadishu. Medan de två senare områdena är relativt lugna, är Somaliland det inte. Islamistiska grupperingar kämpar mot interimsregeringen och dess allierade som backas upp av 6 000 soldater från den Afrikanska unionen. Islamisterna kontrollerar 90 % av södra Somalia medan interimsregeringen är instängd på ett litet område av huvudstaden. Islamisterna har infört hård sharia-lag på de områden de kontrollerar och man försöker effektivt utplåna kristendomen från landet.

Den vidare listan lyder:
6. Maldiverna
7. Jemen
8. Irak
9. Uzbekistan
10. Laos
11. Pakistan
12. Eritrea
13. Mauretanien
14. Bhutan
15. Turkmenistan
16. Kina
17. Qatar
18. Vietnam
19. Egypten
20. Tjetjenien
21. Komorerna
22. Algeriet
23. Norra Nigeria
24. Azerbajdzan
25. Libyen
26. Oman
27. Burma/Myanmar
28. Kuwait
29. Brunei
30. Turkiet
31. Marocko
32. Indien
33. Tadjikistan
34. Förenade Arabemiraten
35. Norra Sudan
36. Zanzibar (Tanzania)
37. Tunisien
38. Syrien
39. Djibouti
40. Jordanien
41. Kuba
42. Vitryssland
43. Etiopien
44. De palestinska områdena
45. Bahrain
46. Kirgistan
47. Bangladesh
48. Indonesien
49. Sri Lanka
50. Ryssland

Jag skrev här om 2008 års lista. Små förändringar är där, men inget enormt. 
Nordkorea toppar båda listorna. Saudiarabien har sjunkit från andra plats till fjärde, medan Iran har stigit ett pinnhål till andra plats. Maldiverna har sjunkit från fjärde till sjätte plats och Bhutan från femte till fjortonde plats, vilket ju är en liten ljusning. Å andra sidan har Afghanistan stigit från sjunde till tredje plats och Somalia från tolfte till femte placering.
Av europeiska länder hittar vi Turkiet och Vitryssland på båda listorna, medan Ryssland (också utanför Tjetjenien) har tagit sig upp på den nya listan. Det enda amerikanska landet är denna gång Kuba; Colombia har trillat bort. Alltid något.

Inga kommentarer: