Vietnam: Ksor Y Du och Kpa Y Co

Två kristna evangelister, 47-årige Ksor Y Du och 30-årige Kpa Y Co, har dömts till sex respektive fyra års fängelse för att ha "försvagat den nationella enigheten".
Ksor och Kpa, som tillhör kyrkan Vietnam Good News Mission (VGNM), fick domarna den 15 november 2010. Domarna inkluderade fyra respektive två års husarrest, enligt källor från deras kyrka och Vietnams tidning Phap Luat. Båda evangelisterna, som tillhör minoriteten Ede, bor i distriktet Song Hinh i provinsen Phu Yen, där det finns omkring 20 församlingar som tillhör VGNM.
Ksor var en av de flera tusen människor från den etniska minoriteten i Vietnams centrala högland som deltog i demonstrationerna 2004 mot religionsförtryck och olaglig beslagtagning av landområden. Många av demonstranterna var kristna. Tillsammans med hundratals andra tillfångatogs Ksor när han försökte fly till Kambodja efter militärens kraftåtgärder som följde på demonstrationerna. Han tillbringade fyra år i fängelse och ännu ett år i husarrest.
I maj 2009 gick Ksor med i VGNM, ett nätverk av huskyrkor som har växt från de 14 församlingar som träffades i hemmen 2007 till dagens 360.
I september 2009 förhördes Ksor i tre veckor och myndigheterna förbjöd honom att ringa internationella telefonsamtal under den tiden. Fängelsestraffet hade gjort honom fattig och vid dålig hälsa, och han berättade för myndigheterna att han ringt en släkting i USA tre gånger för att fråga efter pengar till medicin och till reparationer av hans förfallna hus. Tidningen Phap Luat rapporterade dock att han hade ringt 58 internationella telefonsamtal, vilket är en grov överdrift enligt Ksors familj.

De två evangelisterna arresterades den 27 januari 2010. Ksor var på väg till polisstationen för att delta i ytterligare ett förhör då han togs om hand av polisen som band ihop hans händer och släpade honom bakom en motorcykel till stationen, enligt de boende i byn. Han föll många gånger och kom fram blodig och blåslagen.
Båda männen hölls fängslade i tio månader utan rättegång, fram till den 15 november. Myndigheterna tog med Ksors tonårsdotter till fängelset och sade till henne att vittna om att hennes pappa hade ringt utomlands många gånger, enligt ledarna för VGNM. När hon vägrade slog en kvinnlig polisman henne hårt i ansiktet två gånger innan hon skickades iväg.
Ksors fru, A Le H'Gioi, var med på rättegången trots att hon inte hade fått den tillåtelse till det som krävs enligt vietnamesisk lag. Hon berättade för ledarna i kyrkan att domaren vid rättegången tog upp deras tro på en gång genom att fråga hennes man: "Insisterar du fortfarande på att följa din religion?" Domaren frågade honom också: "Efter att ha suttit i fängelse, insisterar du på att bli kvar i Vietnam Good News Mission?"
Hennes man hade svarat att han inte skulle ge upp sin tro på Gud även om det innebar döden. Kristna ledare sade att utfrågningen gick emot antagandena om att åtalet mot de två evangelisterna inte hade något med religion att göra.

Compass Direct 6.12.10


Inga kommentarer: