Somalia: Anab Ghelle Hassan

Ghelle Hassan Aded har inte sett sin femtonåriga dotter, Anab Ghelle Hassan, sedan februari 2010, då några extremister från organisationen al Shabab (arabiska för "ungdomen") kidnappade henne. Al Shabab är en grupp militanta islamister som bestämt sig för att straffa dem som lämnar islam.
Familjen var en del av en växande underjordisk kristen rörelse i staden Dhusa Mareb i centrala Somalia. Aded och hans familj hade blivit kristna 2001 medan de bodde i Ugandas huvudstad Kampala. Under 2008 återvände familjen till Somalia och bosatte sig i Dhusa Mareb där andra medlemmar av deras stam bor. I Somalia träffas de kristna i små grupper i hemlighet och rekommenderas att inte förvara biblar eller annan kristen litteratur hemma utan gömmer i stället ofta sådana böcker.
Upprorsmakarna från al Shabab, som är i konflikt med regeringen, började snart bevaka familjen. De observerade bl.a. att familjen inte gick till moskén. Vid flera tillfällen blev Aded utfrågad av män från al Shabab eller av andra muslimer.
Den 15 februari 2010 skickade Aded och hans fru iväg den unga Hassan till marknaden för att köpa mat. Släktingar till familjen berättade senare för dem att de hade sett några män från al Shabab kidnappa Hassan vid tiotiden samma dag medan hon var vid marknaden. Aded visste då att al Shabab snart skulle komma efter resten av hans familj också och flydde därför omedelbart till utbrytarrepubliken Puntland med sin fru, 11-åriga dotter och 10-årige son.
Kidnappningen har gjort familjen förkrossad. Adeds fru gråter ofta över att ha förlorat sin dotter. Samtidigt känner de hopp om att få återse Hassan igen.
"Vi är rädda för att upptäckas av extremisterna och skulle vilja åka tillbaka till Kampala så snart som möjligt", sade Aded. "Efter att ha studerat oss i månader var extremisterna säkra på att vi var praktiserande kristna trots deras förbud mot alla andra religioner än islam i Somalia."
Rebellerna från al Shabab var en av flera utbrytargrupper som dök upp efter att etiopiska trupper gjort en grupp shariadomstolar i Somalia maktlösa år 2006. Al Shabab, som sägs ha kopplingar till al Qaida, har förklarats som en terroristorganisation av flera västerländska regeringar.
Övergångsregeringen i Mogadishu som kämpar för att återfå kontrollen över landet är inte mycket bättre än al Shabab vad det gäller hur de behandlar de kristna. Trots att president Sharif Sheikh Ahmed säger sig vara bra att ha att göra med så har han tillåtit en version av sharia som gör det möjligt att straffa dem som lämnar islam med döden.

Compass Direct / Open Doors 12.10.10

Inga kommentarer: