Ny luthersk kyrka har bildats i USA

I spåren av den allt större inklusivitet och människokärlek som vår systerkyrka Evangelical Lutheran Church in America (ELCA) visar, har naturligtvis en motreaktion kommit. De som hellre håller fast vid ordet som bläck än vid Ordet som kött har grundat eget. Den 27 augusti 2010 grundade nämligen traditionalistiska lutheraner i organisationen Lutheran CORE en ny kyrka som fick namnet North American Lutheran Church (NALC) och som valde Paull Spring till biskop.
Det är ju inte frågan om någon stor kyrka, precis. Det finns enligt uppgift 10.239 församlingar (med 4,5 miljoner medlemmar) i ELCA. Av dem har 199 lämnat ELCA, medan 136 har processen på hälft. När NALC grundades, bestod den av 18 församlingar. Alla församlingar som lämnar ELCA kommer knappast att gå med i NALC, men en del gör väl det. Vi får se hur det ser ut när situationen stabiliseras.
Jag var lite fundersam angående varför den nya kyrkan skulle behövas, för det finns ju (åtminstone) en konservativ luthersk kyrka i Nordamerika, den s.k. Lutheran Church - Missouri Synod (LCMS), men efter att ha surfat lite på den nya kyrkans hemsida gick det upp för mig. NALC har nämligen präster av kvinnligt kön - rent av i ledande positioner - vilket LCMS inte skulle godkänna. NALC intar alltså en mellanposition mellan ELCA och LCMS.
Men på skalan mellan reaktionärt och progressivt finns det förstås grupperingar ytterom de två sistnämnda också.
USA: Homofober grundar ny luthersk kyrka (Kalles kyrkliga kommentarer 21.12.09)
Ny luthersk kyrka bildas i USA (Budbäraren 24.8.10)
Ny luthersk kyrka bildas i USA (Dagen 24.8.10)
Wed. Watercooler: Lesbian Lutherans and Lohan back in love (365 Gay 25.8.10)
New Lutheran group likely to rise from gay discord (AP / 365 Gay 26.8.10)
New church body formed for North American Lutherans (Lutheran CORE 27.8.10)
Lutherans split over gay pastors, Bible beliefs (AP / 365Gay 31.8.10)

Inga kommentarer: