Elva teologer ”avstår från biskoparna”

Elva teologer inom Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland meddelade 17.2.11 att de avstår från sin kyrkas biskopar.
"Kyrkan i Finland förs målmedvetet mot Sodom. På den här vägen varken kan eller vill vi vara med," skriver de elva teologerna i ett offentligt uttalande.
I uttalandet anklagar undertecknarna biskoparnas anvisningar om bönestunder för samkönade par (som jag kommenterade här) för irrlära. "Genom att tilllåta och förordna en bönestund för ett förhållande som entydigt strider mot Bibeln, uppmanar biskoparna prästerskapet att be om Guds välsignelse för synden," heter det i uttalandet.
De elva undertecknarna - nio präster, en lektor och en teologie magister - avstår från ELKF:s biskopar med hänvisning till Augsburgska bekännelsen. Ingen av de elva är svenskspråkig. Däremot är fem av dem präster i Åbo ärkestift och åtminstone fyra tillhör Lutherstiftelsen.
- Antagligen leder det här till att det finns anledning att diskutera lite och fråga att ursäkta, men vad menar ni riktigt, kommenterar Kaarlo Kalliala, biskop i Åbo ärkestift. Han påpekar att ifall någon av prästerna var i tjänst, skulle det tarva snabbare reaktioner.

Det som slår mig när jag läser nyheter av detta slag är att många vill äta kakan och ha den kvar. Särskilt för de undertecknare som är präster skapar uttalandet problem i förhållande till prästlöftena, där man säger sig stöda kyrkans ordning. Att då ta avstånd från biskoparna på detta sätt innebär att vilja avstå från sina skyldigheter som präst, samtidigt som man håller fast vid rättigheterna.
Det är också intressant att ingen präst i församlings- eller annan tjänst inom ELKF har skrivit under. De skulle förstås ha mer att förlora. Lönen, t.ex.
Det är lätt att protestera när man inte riskerar något...

Yksitoista teologia ”luopuu piispoista” (Kotimaa24 17.2.11)
Kalliala: Anteeksi, mitä tarkemmin tarkoitattekaan luopumisella? (Kotimaa24 17.2.11)
Elva teologer avstår från biskopar (Kyrkpressen 18.2.11)

Uppdatering: 73 teologer har skrivit under en skrivelse som tar avstånd från dem som tar avstånd från biskoparna, berättar Kotimaa 24.2.11.

Uppdatering 2: Kotimaa berättar 28.2.11 om ännu en namnlista, där 101 lekmän tar avstånd från biskoparnas anvisningar om bönestunder för samkönade par.
Börjar det inte gå inflation i listandet snart? 11, 73, 101 ... vilken är följande siffra? Och när får jag ropa "BINGO"?

Inga kommentarer: