Påven och regnbågen

Den romersk-katolska kyrkan är som bekant inte särskilt förtjust i fenomen som samboende, skilsmässor och homosexualitet. Detta är förstås på både gott och ont - idén är väl att stöda äktenskapet och familjen med alla medel, vilket ju är bra. Problemet med detta är bara att det inte lyckas särskilt väl, och att den teoretiska definitionen på "familj" - mamma, pappa, barn - missar alla de familjer där konstellationen är en annan, men som dock skulle behöva också kyrkans stöd, även de.
Att domprosten i Wien håller välsignelsegudstjänster för sådana som inte passar in i den snäva definitionen på familj retar tydligen åtminstone reportern på den katolska nyhetsbyrån kreuz.net, som använder ett rätt färggrant språkbruk i sin rapportering (se länk nedan).
Likaså födde det naturligtvis problem för Vatikanen i oktober i fjol när präster, också av hög rang, på italiensk TV erkände att de hade idkat homosex. Trots att dessa prästers identitet var dold i programmet, lyckades Vatikanen identifiera en av dem, Monsignor Tommaso Stenico, som genast avhölls från sin tjänst. Han förnekade dock att han var homosexuell och sade att han bara hade låtsats, som en del av sitt arbete.
Mhm. Jaha. Just så.
I sitt budskap inför världsfredsdagen den 1 januari tyckte påve Benedikt XVI att fredens grund är familjen, och att allt som hotar familjen, t.ex. homosexualiteten, därmed är ett hot mot freden. Påven sade också mycket som var bra; jag kommenterade detta på Menlösa barns dag häromsistens.
Eftersom kyrkans högste ledare kommer med dylika blamager är det inte underligt att också lägre dignitärer gör det, exempelvis den katolska biskop och den evangelikala predikant som i Spanien står under granskning för homofobi.
Inte heller är det överraskande att homosexuella och homovänliga katoliker irriteras över detta. En rörelse för dessa personer, the Rainbow Sash Movement (som jag har nämnt bl.a. här), kommer att ge påven ett varmt välkomnande vid hans besök i USA 15-20.4.08. Rörelsen har gått ut med ett pressmeddelande som uppmanar påven att reformera kyrkan vad gäller bl.a. prästernas celibat, kyrkans rasism, problemen med sexuella övergrepp - samt förstås inställningen till homosexuella. Om detta inte sker kommer de att ta emot påven med visslingar och med ett regn av aska över "papamobilen". Få se hur det utfaller. Reaktionerna högerifrån har tydligen varit rätt häftiga.
„Besonders ergreifend“ (kreuz.net 9.2.07)
High Ranking Vatican Official Suspended After Coming Out On TV (AP genom 365gay 13.10.07)
"Outed" Vatican priest suspended by Vatican (PinkNews 14.10.07)
Suspended Vatican Priest Denies He's Gay (AP genom 365gay 14.10.07)
Spain Investigates Clergymen Over Homophobia Claims (365gay 28.12.07)
Rainbow Sash Movement is calling for Ashes and Whistles to greet the Pope on his US Visit (Rainbow Sash Movement, odaterad)
US gay Catholics plan special welcome for Pope (PinkNews 10.3.08)
Homosexuella katoliker vill kasta aska på påven (Dagen 13.3.08)
Vill kasta aska på påven (Kyrkans Tidning 14.3.08)
Hysterical Response to the Rainbow Sash Movement’s (RSM) plan to protest the visit of Pope Benedict XVI (Rainbow Sash Movement 17.3.08)

Inga kommentarer: