Lesbiska prästvigda i USA

Två lesbiska kvinnor i USA har blivit prästvigda i kyrkor som inte egentligen tillåter sådant. De är lutheranen Jen Rude i Chicago och presbyterianen Lisa Larges i San Francisco.
Den lutherska kyrkan ELCA kräver celibat av sina homosexuella präster, men inte av de heterosexuella, vilket kan ses som en form av diskriminering. Eftersom Luther själv starkt gick emot och bröt det prästerliga celibatet, kan man argumentera för att ett förbud dessutom är olutherskt. Därför har pastor Rude också vägrat ge de celibatlöften som hon avkrävdes.
Den presbyterianska kyrkan PCUSA hade två gånger tidigare förvägrat pastor Larges prästvigning, men efter att kyrkan numera tillåter pastorer som inte på alla punkter håller med kyrkans lära, öppnades vägen också för henne.
En intressant detalj är förresten att ingen biskop var med vid prästvigningarna. Inom den presbyterianska kyrkan har man inga biskopar alls (vilket är definitionen på en presbyteriansk kyrka), men ELCA har ett episkopalt system. I normalfall borde prästvigningar vara en av biskoparnas viktigaste uppgifter - men tydligen inte i Chicago. Biskop Wayne Miller var dock medveten om Rudes prästvigning; han försökte inte hindra den, men ansåg sig inte kunna närvara.
Chicago Lutheran church ordains lesbian (PlanetOut Network genom Advocate News 19.11.07)
Presbyterian church allows lesbian ordination (PinkNews 16.1.08)

3 kommentarer:

Jeez sa...

Även om det är en intressant ämbetsfråga så är det ju inte unheard of att det sker "biskopslösa" prästvigningar också inom lutherska kyrkor. I Norska kyrkan så har domprostar (om jag inte missminner mig) fått prästviga tex.

Kalle af sa...

Hos oss i Finland har domprostarna i undantagsfall fått förrätta prästvigningar - då biskopen har varit förhindrad eller biskopsstolen vakant. Detta har dock varit ytterst sällsynt.

Som ett villkor för att Borgåöverenskommelsen skulle kunna ingås, begärde de anglikanska kyrkorna att detta undantagsstadgande skulle slopas, vilket också skedde.

Anonym sa...

"..homosexuella präster, men inte av de heterosexuella, vilket kan ses som en form av diskriminering"

Det som är diskriminerande är att det endast är sexuella relationer mellan personer av kön som är accepterat utanför äktenskapet.

Samma gäller för alla - ingå äktenskap med en person av ett annat kön då är sex ok. Det är många fler än homosexuella som inte vill det många hetro vill inte heller ingå äktenskap.