Seminarium om könsneutrala vigslar

Ett seminarium som ställde frågan "När är Finland moget för könsneutrala kyrkvigslar" samlade ett femtiotal intresserade på Hanaholmens kulturcentrum i Esbo igår, måndag 26.4.10. Jag hade tyvärr inte själv möjlighet att delta.
Diskussionen mellan biskop Lennart Koskinen (Visby, Sverige), biskop Björn Vikström (Borgå) och prosten Hilkka Olkinuora (Tammerfors) inleddes av TD Mikael Lindfelt (Åbo) som i sin forskning ägnar sig åt etiska frågor. I sitt inlägg påpekade han att synen på äktenskapet alltid varit i förändring.
pod.fi blir Lindfelt intervjuad av Hedvig Långbacka under rubriken Äktenskapet är en föränderlig institution. Hon intervjuar också Koskinen, som anser att Nu är det bråttom!!
På svenska.yle.fi finns en nyhet med den intressanta rubriken Ska präster väsigna homosexuella par? (Själv föredrar jag att välsigna hellre än att "väsigna", men nåja.) I nyheten ingår också ett inlägg från TV-nytt, där Koskinen, Vikström och Lindfelt får säga sitt.
Intressant!

6 kommentarer:

Johan Brandt t. Grevnäs sa...

Mikael Lindfelt sammanfattar skillnaderna mycket bra!

Kaj Hedman sa...

Jo, Mikael var mycket bra i tv-inslaget, och troligtvis kommer det att gå som han sa. Tyvärr verkar många präster vara mer konservativa i den här frågan än församlingsanställda och församlingsmedlemmar. Det är historiskt sett inte heller nån nyhet - igen en gång, tyvärr.

Tore Ahola sa...

I ett givande samtal med den egna kyrkoherden har jag framfört min åsikt: äktenskap må vara mellan man och kvinna. Samkönade vigslar har jag svårt att acceptera, men jag anser att samkönade par som civilt har ingått partnerskap bör kunna få en välsignelse av kyrkan, om de båda är troende och det känns viktigt för dem.

Biskopsmötets kompromiss med att "be tillsammans" öppnar ju nu portarna för allsköns tolkningsproblem - var och hur skall pastorerna dra gränsen mellan det ena och det andra?

Edward Krogius sa...

Hur är det med förbön och välsignelse av skilsmässor ?

Kalle af sa...

Edward: Det sker mer i samband med själavård och parterapi.

Kaj Hedman sa...

Jag håller helt med Tore här ovan. "Be tillsammans" är alldeles för löst och otydligt.