Vastaanottokeskuksia lisättävä!

Eteläpohjalaisen Kristiinankaupungin pakolaisvastaanottokeskusta ollaan pienentämässä tai lakkauttamassa, kertoo Suupohjan Sanomat (2.11.09). SPR:n pyörittämässä keskuksessa on tällä hetkellä 200 turvapaikanhakijaa, mutta melkein koko kokoomuksen valtuustoryhmä vaatii että keskuksessa olisi korkeintaan 50 henkeä tai että se lakkautettaisiin kokonaan. Jollei kumpikaan vaihtoehto toteudu, vaativat kokoomuslaiset kansanäänestystä asiasta.
Tyypillistä kokoomusta, sanoisin kiltisti.
Tähän voi esittää montakin vastaväitettä.
Jos aloitamme loppupäästä, niin Suomessa ja Suomen kunnissa - myös Kristiinankaupungissa - on edustuksellinen demokratia. Jos valitut edustajat haluavat kansanäänestystä asiasta, jonka he ovat saaneet päätettäväkseen, he yrittävät luistaa vastuustaan populistisin keinoin. Tämä näyttää suoralta demokratialta, mutta on itse asiassa oklokratiaa, rahvaanvaltaa.
Toinen vastaväite kokoomuslaisten ehdotukseen on se, että Suomella on valtiona ja kansana velvollisuus auttaa hätää kärsiviä. Yksi tämän avun muoto on pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen. Suomen pakolaiskiintiö on alhainen - kutsuttakoon sitä sitten naurettavaksi tai surulliseksi - mutta sitäkään kiintiötä ei olla pystytty täyttämään, koska vastaanottokeskuksia ei ole tarpeeksi. Suuri syy siihen on, että kunnat eivät halua niitä alueelleen, koska pelätään ongelmia ja kahnauksia alkuperäisväestön ja keskusten asukkaiden välillä. Tässä tarvitaan asennemuutosta ja tehokkaampaa tiedottamista. On luonnollista, vaikkakin valitettavaa, että pelätään tuntematonta. Tätä pelkoa lisääntynyt tieto häivyttää.
Mielestäni Kristiinankaupungin, isäni syntypaikan, olisi säilytettävä vastaanottokeskuksensa. Suurempaa keskusta kuin nykyistä ei voi vaatia, mutta useampi keskus ympäri maata olisi perustettava!
Tällä hetkellä Suupohjan Sanomien kotisivulla on meneillään äänestys vastaanottokeskuksen lakkauttamisesta. Käypä vaikuttamassa!

Inga kommentarer: