Det ekumeniska kortet

När jag i morgon debatterar i Slaget efter tolv (vilket jag bloggade om för några dagar sedan) , skulle jag inte bli förvånad om min debattmotståndare Stig Kankkonen skulle spela ut det ekumeniska kortet. Fast kanske han är för smart för det.
Bloggaren Prästflickan, präst i Svenska kyrkan, har skrivit ett inlägg om saken. Utdrag:
[...] Jag tycker inte att ekumenikargumentet håller i någon större utsträckning, och det gör jag av ett par olika anledningar:
1. Det är bara ekumenik med vissa kyrkor som gäller i debatten, framförallt den romersk-katolska, de ortodoxa samt Church of England. Det finns fler kyrkor, bland annat flera som faktiskt också, t.ex. godkänner kvinnliga präster och biskopar och viger homosexuella. ELCA tog beslutet bara för någon månad sedan.
2. Dessa kyrkor som "gälls", framförallt romersk-katolska kyrkan och de ortodoxa kyrkorna, har generellt sett inte samma syn på frälsningsvägen, kyrklig organisation, ämbete och nattvard som vi har. Även om många av dess skillnader är möjliga att komma runt eller samtala om tycker jag att det är rätt märkligt att vi som en evangelisk-luthersk kyrka ska anpassa vår ordning och teologi efter dem.
3. Om vi alla alltid skulle vänta in varandra skulle Guds folk stå och stampa på samma fläck. Var går gränsen? [...] Så länge vi har olika kyrkor får vi snällt ta och acceptera att vi kommer tycka och tro många olika saker.
4. Och en sista invändning (för den här gången?): Det är alltid vi som ska anpassa oss till dem, i retoriken. Inte förhör sig påven ängsligt om vad vi tycker om något han planerar? [...] Men om vi ska vara helt ärliga är oron för deras upprördhet rätt obefogad. Vi är ju ändå inte en "riktig" kyrka, vad vi hittar på är rätt så oväsentligt.
[...] om vi är övertygade om ett besluts riktighet [...] bör vi utan problem kunna leva med att det alltid kommer finnas folk som inte köper vår bedömning. Det kan ju inte hindra oss från att göra vad vi tror är rätt.
Precis. Vi bör göra det som är rätt. Inte det som är populärt. Det är ju så som de konservativa också ofta argumenterar. De har rätt på den punkten, men drar inte de rätta slutsatserna av sitt argument.

5 kommentarer:

Fredrik sa...

Det ekumeniska kortet är tveeggat. Att inte minst anglikanerna markerar så starkt mot Svenska kyrkan nu, hänger ju samman med att frågan om samkönade relationer är så känslig och omdebatterad _inom_ den anglikanska kyrkofamiljen. Det handlar alltså inte om någon "enad front". Tvärtom.

Maria Bergius Krämer sa...

Lycka till med debatterandet!

Kalle af sa...

Tackar!

Kim Metso sa...

Har svårt att tro att Stig Kankkonen skulle ha nåt att komma med emot dig, i Tv-debatten med Monika gjorde han inte nåt större intryck. Var snäll mot honom!

Kalle af sa...

:-) Ska försöka...