Debattartikel om nyårsraketerna

För ett par veckor sedan skrev jag en motion om nyårsraketer, vilket jag nämnde här på bloggen. Jag skickade en insändare baserad på motionen till lokaltidningarna. Både de och lokalradion hade dock redan fått motionen sig tillsänd i nyhetsform. Jag skrev om insändaren och skickade den till Hufvudstadsbladet, som inte publicerar insändare som redan har förekommit i andra dagstidningar. Den första varianten var för lik Bbl-texten, men en mer omfattande omarbetning gick igenom och publicerades 27.1.09. Se här:
Traditionen med fyrverkerier och smällare under nyår och andra övergångstider torde härstamma från Kina, liksom raketerna själva. Smällandet gjorde, ansåg man, att onda andar skrämdes bort och inte kunde skada vad det nu var som firades.
Finländarna skjuter däremot fyrverkerier för att de är vackra och bränner av smällare för att det är roligt.
Det finns flera orsaker till att ifrågasätta denna tradition. Miljön tar skada av det enorma nedskräpande som blir följden av alla raketpinnar och plastdelar som sprids ut lite varstans. Ekonomiskt är det inte särskilt vettigt att utsätta hus och ägodelar för brandfara. Ur human synpunkt är det knappast trevligt att riskera grava fysiska men av raketer som har exploderat i ansikten eller händer, eller att stöta på skräckslagna småbarn och husdjur. I år läste jag en artikel om en hund som t.o.m. dog av skräck!
Ett stort problem med traditionen är det ofog och okynnessmällande som förekommer under lång tid både före och efter nyår. I min hemstad Borgå är smällandet tillåtet endast under en tolvtimmarsperiod mellan kl. 18 och kl. 06. Regeln är god, men den efterföljs tyvärr inte. Smällandet började så fort försäljningen av raketer blev tillåten efter julhelgen. Situationen torde ha varit liknande på andra håll i landet.
Olika kommuner har lite olika regler för tid och plats för dessa fyrverkerier. Om reglerna i en kommun skärps, kan man ofta fara till grannkommunen och köpa sina sprängämnen. Kommunerna borde kanske samarbeta mer, så att problemen inte s.a.s. exporteras.
Att försäljarna inte är förtjusta över begränsningar är väl självklart, och det är ju ingalunda deras fel att vissa av deras kunder bryter mot givna regler. Försäljarna får dock, liksom alla andra, leva med det regelverk som samhället skapar till skydd för medborgarna.
Jag föreslår i en motion till stadsfullmäktige i Borgå - och andra kommuner får gärna ta efter - att raketer och smällare visserligen skulle få säljas under samma tidsperiod som nu, men inte skulle få överlåtas till kunderna förrän efter kl. 15 på nyårsafton.
Jag tror inte att det skulle bli så komplicerat. Man betalar och får ett specificerat kvitto, sådant som alla kassaapparater skriver ut numera. Så kommer man vid rätt tidpunkt med kvittot i handen och får sina sprängämnen. Då skulle okynnessmällandet förkortas betydligt, helt enkelt genom materialbrist.
Eller så fungerar det inte. Risken är ju att om vi skär ner på smällandet före nyår, så förlängs det efter helgen. Vi får se.
Någonting måste dock göras. Alla goda idéer mottages med tacksamhet.

Karl af Hällström
stadsfullmäktig (sfp)
Borgå

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad har du fått för reaktioner på den här motionen? Ämnet är intressant, och du har skrivit med eftertanke. Här där vi bor missbrukas smällandet både före och efter nyårsafton...

Kalle af sa...

Uteslutande positiva, faktiskt. En ställde sig lite skeptisk till om de fungerar i praktiken, men höll med om att något måste göras. De flesta som har reagerat har dock varit medelålders damer, vilket knappast är den största folkgrupp som roar sig med störande beteende (åtminstone av det här slaget). Något representativt sampel kan man alltså inte tala om.

Och nog smäller det efter nyårsafton här i Borgå också. Men nånstans måste man ju börja.