Ateismens och kristendomens gemensamma nämnare

I ett blogginlägg med rubriken Lite sund vetenskap har aldrig kränkt någon skriver en trevlig bloggare (som ibland kallar sig "hednisk") i positiva ordalag om den ateistiska reklamkampanj som pågår på brittiska bussar.
I svaret till en kommentar hävdar hon att
[...] det har aldrig förts några krig i ateismens namn.
Det ställde jag mig lite skeptisk till, så jag kommenterade:
Tja, det där om att inga krig har startats i ateismens namn... Inga krig har startats i religionens namn heller. Däremot i olika religioners namn - tyvärr. Likaså har inga krig startats i ateismens namn, men däremot nog i olika ateistiska ideologiers namn - med kommunismen och nazismen som de främsta exemplen. Bara en synpunkt.
Men jag är helt med på att leva och låta leva, vad gäller annonskampanjer och liknande. Att diskutera trosfrågor är intressant, att inkräkta på någon annans integritet är förkastligt - och olika former av psykiskt eller fysiskt våld fördömer jag naturligtvis kategoriskt.
Hon drog då till med historiska exempel:
Hitler var katolik och hänvisade ofta i sina tal till försynen och guds vilja som gjort honom till nationens ledare. Och den dåvarande påven Pius XII vägrade konsekvent att ta ställning mot nazismen. Karl Marx var jude, Stalin däremot var ateist.
Jag bemötte detta med att
Karl Marx var jude till börden, men uppfostrad som katolik och slutade som ateist. Stalin studerade i ett ortodoxt prästseminarium innan han hoppade av och blev ateistisk revolutionär och massmördare. Skitstövlar, galningar och brottslingar finns inom alla ideologier, liksom hjältar och personer med hjärtan av guld. Min poäng är att det är orätt att uteslutande racka ner på ideologier med religiös karaktär, när alla mänskliga system har samma fel.
Nåja, live and let live...
Hon konstaterade:
Framför allt är det ju människorna, och inte ideologierna i sig som gör ont.
Vilket jag förstås kunde hålla med om.
Alldeles. Helt onödigt att slåss om vems ideologi som är bättre eller sämre. Vi kan presentera våra synpunkter och sedan låta folk välja själva. I väntan på det bör vi med förenade krafter ta itu med all orättvisa och ondska i världen. Utan att glömma den som finns inom oss själva.
Och här hittade ateisten och den kristne sin gemensamma nämnare.
Se där ett mål vi kan enas om, Kalle.

1 kommentar:

Bitte sa...

Hitler var inte utövande katolik. Han uppfostrades i ett katolskt hem, det är sant, men iakttog inte den katolska läran sedan han växt upp och på grund av detta kan man nog säga att han (med den automatik som följer om man inte närvarar i kyrkan eller iakttar sakramenten) var exkommunicerad redan innan han blev vald till rikskansler 1933. Så givetvis har du alldeles rätt i att det finns skitstövlar inom alla falanger, oavsett tro eller icke-tro!